Γιατί το παιδί μου θυμώνει όταν δεν τα καταφέρνει;

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αντιδρά με νεύρα και θυμό κάθε φορά που αποτυγχάνει να κάνει αυτό που θέλει.

Νίκη Παπανικολάου
Γιατί το παιδί μου θυμώνει όταν δεν τα καταφέρνει;
Bigstock

Ορισμένα παιδιά απογοητεύονται όταν δεν καταφέρνουν το στόχο τους ή απλά να περάσει το δικό τους. Άλλα πεισμώνουν και προσπαθούν ακόμα περισσότερο κι άλλα θυμώνουν.

Μια μαμά μοιράζεται το πώς αντιμετώπισε τον θυμό του παιδιού της και γίνεται viral

Και δεν έχουν μόνο θυμό αλλά και επιθετική συμπεριφορά. Πώς διαχειρίζεστε μια τέτοια αντίδραση;

thimomeno-paidi-(1).jpg

«Προσπαθήστε να μην παίρνετε προσωπικά μια τέτοια συμπεριφορά. Το μικρό παιδί σας βιώνει ορισμένες και πρέπει να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του. Καθώς αναπτύσσονται οι γλωσσικές του δεξιότητες αρχίζει να ανακαλύπτει την ατομικότητά του. Αυτό το «εγώ» θέλει τον τρόπο του κι ακόμα δεν έχει μάθει τι σημαίνει αυτοέλεγχος», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Ruth Golomb, LCPC.

Μάλιστα, προσπαθώντας να το κάνει όσο πιο κατανοητό γίνεται, εξηγεί:

«Φανταστείτε κάποιον να σας εμποδίζει όταν προσπαθούσατε να κάνετε κάτι που θέλατε: μια αύξηση στη δουλειά, διακοπές ή ακόμα και τη θέση σας στην ουρά στο σούπερ μάρκετ.. Πιθανότατα θα θυμώνατε, όπως ακριβώς κάνει το μικρό σας. Αλλά ως ενήλικας, είστε σε θέση να επιστρατεύσετε τη λογική κι όχι το συναίσθημα. Το παιδί σας δεν μπορεί να το κάνει. Η υπόσχεση μιας μελλοντικής ανταμοιβής ("Δεν μπορώ να σου δώσω μια λιχουδιά ώρα, αλλά αφού τελειώσουμε τα ψώνια μπορούμε να πάμε στο κατάστημα παιχνιδιών") δεν ηρεμεί ένα ανυπόμονο νήπιο καθώς έχει μόνο μια αόριστη αντίληψη του χρόνου και υπάρχει κυρίως το παρόν».

Η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας δεν δείχνει θυμό

Οι αντιδράσεις του παιδιού σας είναι σημάδι ότι τα συναισθήματά του ωριμάζουν όπως είναι το φυσιολογικό. Η ένταση και η συχνότητα του θυμού μπορεί επίσης να είναι συνάρτηση της ιδιοσυγκρασίας του.

Μερικά παιδιά, έχουν πιο έντονες διαθέσεις κι αυτό συχνά έχει ως αποτέλεσμα να αναστατώνονται πιο εύκολα και να ηρεμούν πιο δύσκολα. Κατά συνέπεια, μπορεί να φαίνονται πραγματικά απαρηγόρητα.

Αντίδραση γονιού στην θυμωμένη αντίδραση του παιδιού

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε ως γονιός, σύμφωνα με την Ruth Golomb είναι να επιλέγετε τις…μάχες σας και να αφήνετε το παιδί σας να παίρνει αυτό που θέλει μερικές φορές. Για παράδειγμα, αν απαιτεί να φέρει το λούτρινο αρκουδάκι ή να φορέσει αταίριαστα ρούχα στο σχολείο και υπάρχει κανόνας στο σχολείο που λέει ότι δεν επιτρέπονται τα παιχνίδια, μπορείτε να το αφήσετε να επιλέξει τι θέλει να φορέσει και να πείτε όχι στο λούτρινο. Τουλάχιστον, μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση επειδή αποφάσισε μόνο του για το τι θα φορέσει.

thimos-agori.jpg

Μια άλλη επιλογή που έχετε, είναι να του αποσπάσετε την προσοχή, ώστε να μην ασχοληθεί με τα συναισθήματά του τη δεδομένη στιγμή. Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολα αποσπάτε η προσοχή των νηπίων.

Πότε ο θυμός γίνεται τοξικός και πότε μπορεί να μας κάνει καλό;

Τέλος, μιλήστε στο νήπιό σας για το τι νιώθει, γιατί δεν μπορεί να έχει αυτό που θέλει ή γιατί θα πρέπει να ξαναπροσπαθήσει.

Εξηγήστε το σκεπτικό πίσω από την άρνησή σας ή την επιμονή σας. Για παράδειγμα, αντί να πείτε απλώς «όχι» στο αίτημά του για δεύτερη μπάλα παγωτού πείτε: «Δεν τρώμε δύο επιδόρπια γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved