Πέντε σημαντικά οφέλη της τέχνης για τα παιδιά

Bigstock

Είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από την ενασχόλησή τους με τις τέχνες.

Τα παιδιά αγαπούν τις τέχνες. Σε κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να τις ανακαλύψουν. Είναι φυσική ανάγκη τους να τις πλησιάσουν. Λατρεύουν τα χρώματα, τη μουσική, το χορό και είναι έμφυτη η τάση τους να παίζουν διαφορετικούς ρόλους και να μεταμφιέζονται.

Έτσι λοιπόν, οι γονείς οφείλουν να παρατηρήσουν αυτό το ενδιαφέρον τους για τις τέχνες και να τους δώσουν την ευκαιρία να βρεθούν σε μαθήματα αντίστοιχων δραστηριοτήτων.

Έξαλλου είναι πολλαπλά τα οφέλη της επαφής των παιδιών με τις τέχνες τόσο στην καλλιέργεια όσο και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους.

Art therapy: 3 τρόποι με τους οποίους η τέχνη χτίζει την αυτοπεποίθηση των μικρών παιδιών

Σήμερα θα απαριθμήσουμε μόνο πέντε από αυτά. Τα πέντε κορυφαία οφέλη της δική μου λίστας.

Ενισχύει τη δημιουργικότητα

Οι τέχνες ενισχύουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και επομένως την ευφυία των παιδιών. Μέσω της προσωπικής τους διερεύνησης και της διαδικασίας των δραστηριοτήτων, εξελίσσουν τις σκέψεις τους και μαθαίνουν να δίνουν λύσεις σε θέματα που προκύπτουν.

Μαθαίνουν τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους

Μέσα στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες τα παιδιά κατανοούν τον εαυτό τους, τα συναισθήματά τους αλλά και τα συναισθήματα των γύρων τους.Οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό ψυχικό τους κόσμο και να εκφραστούν μέσω του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του χρώματος που θα επιλέξουν να ζωγραφίσουν. Η διαδικασία αυτή είναι απελευθερωτική, λυτρωτική και καθοριστική για τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Τα οφέλη της τέχνης στα παιδιά

Συγκέντρωση - Πειθαρχία

Οι τέχνες ενισχύουν τη συγκέντρωση των παιδιών, καθώς απαιτούν προσήλωση και αφοσίωση για να πετύχουν το στόχο του εκάστοτε μαθήματος. Τα παιδιά χρειάζεται να καταβάλλουν προσπάθεια και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να ολοκληρώσουν μια θεατρική άσκηση, μια χορογραφία, έναν πίνακα ή ένα μουσικό κομμάτι. Έτσι, μαθαίνουν να πειθαρχούν με τη θέλησή τους, γιατί η ικανοποίηση που λαμβάνουν όταν τα καταφέρνουν είναι τεράστια.

Κοινωνικοποίηση

Μέσα στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες τα παιδιά γίνονται μέλος μιας ομάδας. Κάνουν παρέες, δυνατές φιλίες, μαθαίνουν να συνεργάζονται, να σέβονται και να υπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο. Κατανοούν την έννοια της ομαδικότητας και την αξία του να πετυχαίνουν μαζί τους στόχους του εκάστοτε μαθήματος.

Θεραπεία μέσω των τεχνών: ποια είναι τα οφέλη

Διευρύνουν τους ορίζοντες

Οι τέχνες, έχει αποδειχτεί ότι διευρύνουν τους ορίζοντες της σκέψης των παιδιών. Οι τέχνες δίνουν της ευκαιρία στα παιδιά να εξασκήσουν το μυαλό τους, την καλαισθησία τους και να αποκτήσουν ευρείες γνώσεις. Επιπλέον, αναπτύσσουν καινούργιες δεξιότητες και καλλιεργούν νέο λεξιλόγιο. Επιπροσθέτως μαθαίνουν να συνδυάζουν τις ικανότητές τους. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Μαρία Στάβαρη
Ηθοποιός και Θεατροπαιδαγωγός
Ιδιοκτήτρια του καλλιτεχνικού εργαστηρίου
PLAY ART REPEAT
(Φρύνης 44, Παγκράτι)
www.playartrepeat.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved