Είναι φυσιολογικό το νήπιό μου να ντρέπεται;
Ναι! Η ντροπαλότητα είναι φυσιολογική στη νηπιακή ηλικία.
Μήπως το νήπιο παιδί σας κρύβει το κεφάλι του στον ώμο σας όταν κάποιος συγγενής σας πλησιάζει πολύ, ή μήπως δεν συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες;
Η ντροπαλότητα είναι εξαιρετικά συχνή στα παιδιά νηπιακής ηλικίας και σχεδόν όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας βιώνουν περιστασιακές περιόδους ντροπαλότητας και είναι φυσιολογική.
Κάποια αλληλεπιδρούν εύκολα με άλλα παιδιά και αλλά κρύβονται στην αγκαλιά της μαμάς.
Για ποιους λόγους ντρέπονται τα παιδιά;
Τα νήπια τείνουν να ντρέπονται για δύο σημαντικούς λόγους.
Πρώτον, το παιδί σας μπορεί απλώς να έχει ντροπαλό ταμπεραμέντο. Ήταν πάντα ήσυχο, εσωστρεφές ή διστακτικό απέναντι σε ξένους ή σε ομαδικές δραστηριότητες; Μερικές φορές αυτό το είδος ιδιοσυγκρασίας αποκαλείται «αργή προθέρμανση», καθώς το παιδί σας χρειάζεται απλώς επιπλέον χρόνο για να νιώσει άνετα σε νέες καταστάσεις.
Αν όμως το νήπιό σας ήταν προηγουμένως εξωστρεφές και πρόσφατα έχει γίνει πιο ντροπαλό, μπορεί να έχει αναπτύξει άγχος αποχωρισμού. Μπορεί ξαφνικά να φαίνεται ακόμη πιο προσκολλημένο από το συνηθισμένο σε εσάς ή στον άνθρωπο που το φροντίζει και πιο επιφυλακτικό με τους άλλους. Το άγχος αποχωρισμού κορυφώνεται κάποια στιγμή μεταξύ 10 και 18 μηνών και συνήθως μειώνεται μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους.
Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς το ντροπαλό παιδί τους
Πώς θα βοηθήσετε τα ντροπαλά παιδιά σας
Ανεξάρτητα από την εξήγηση για τη συστολή του νηπίου σας, ωστόσο, η σύσταση είναι η ίδια: Βοηθήστε το να νιώθει άνετα σε κοινωνικές καταστάσεις, αφήνοντάς το να αλληλεπιδράσει με τους άλλους με το δικό του ρυθμό. Ζητήστε από φίλους και συγγενείς που επισκέπτονται το παιδί σας εκ των προτέρων να πλησιάσουν αργά το νήπιό σας και να περιμένουν να τους πλησιάσει εκείνο, παρά το αντίστροφο.
Όταν πρόκειται για ομαδικές δραστηριότητες, μην ανησυχείτε αν το νήπιό σας παίζει μόνο του στην άκρη αντί να μπει κατευθείαν σε ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα. Αφήστε το να καθίσει στην αγκαλιά σας αν πάτε σε ένα πάρτι για παράδειγμα, αντί να του πείτε: «Έλα, εμπρός... πήγαινε να παίξεις. Τι κάθεσαι στην αγκαλιά μου;».
Το νήπιό σας θα λάβει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη συμμετοχή με τους δικούς του όρους -ακόμη κι αν είναι απλώς παρατηρητής- παρά από το να το πιέσετε ή να το καλοπιάσετε να συμμετάσχει.
πηγή: babycenter.com