Διδάσκοντας στα παιδιά σας να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις

Πώς να μάθω στο παιδί μου να επιλύει τις διαμάχες του με άλλα παιδιά.

Διδάσκοντας στα παιδιά σας να διαχειρίζονται τις συγκρούσεις
Bigstock

Οι καβγάδες είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο μεταξύ των παιδιών. Η εκμάθηση επίλυσης συγκρούσεων είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής για να αναπτύξουν τα παιδιά.

Αδελφικοί καυγάδες: Έξι τρόποι για να τους αποτρέψετε

Είτε τα δικά σας παιδιά τσακώνονται μεταξύ τους, είτε έχουν διαφωνίες με τους φίλους τους στην παιδική χαρά , μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αντιμετωπίζει τις συγκρούσεις, καθώς και να μάθετε πότε και πώς να εμπλακείτε στις συγκρούσεις του παιδιού σας.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να επιλύουν συγκρούσεις:

  • Δώστε προσοχή στις συγκρούσεις των παιδιών σας (ώστε να μην τραυματιστεί κανείς αν "πιαστούν στα χέρια"). Προσπαθήστε να δείτε εάν τα παιδιά μπορούν να επιλύσουν τις συγκρούσεις τους, αλλά να θυμάστε ότι τα μικρότερα παιδιά πιθανότατα θα χρειαστούν να παρέμβετε και να βοηθήσετε στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
  • Προσπαθήστε να μην παίρνετε το μέρος κανενός παιδιού έναντι του άλλου.
  • Ηρεμήστε και τα δύο παιδιά πρώτα και μετά κάντε ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη πριν μιλήσετε για το πρόβλημα που δημιούργησε τον καβγά.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν δεξιότητες για να επιλύουν μόνα τους τις συγκρούσεις τους. Διδάξτε τους πώς να συμβιβάζονται, να σέβονται ο ένας τον άλλον, να μοιράζουν τα πράγματα δίκαια, κ.λπ. Εάν τους δώσετε τα εργαλεία , τελικά θα έχουν τη σιγουριά ότι μπορούν να τα καταφέρουν μόνοι τους.

Και όμως είναι καλό να καυγαδίζουν τα αδέρφια

  • Μην φωνάζετε και μην κάνετε διάλεξη. Δεν θα βοηθήσει.
  • Δεν έχει σημασία «ποιος το ξεκίνησε», γιατί χρειάζονται δύο για να γίνει ένας καβγάς. Κρατήστε τα παιδιά εξίσου υπεύθυνα όταν παραβιάζονται οι βασικοί κανόνες.
  • Σε μια σύγκρουση, δώστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους το ένα για το άλλο. Μην προσπαθήσετε να απορρίψετε αθυτά που νιώθουν. Βοηθήστε τα παιδιά σας να βρουν λέξεις για να ονομάσουν τα συναισθήματά τους. Δείξτε τους πώς να μιλάνε γι'αυτά, χωρίς να φωνάζουν ή χρησιμοποιώντας βία.
  • Ενθαρρύνετε τις διαπραγματεύσεις win-win, όπου κάθε πλευρά κερδίζει κάτι.
  • Δώστε στα παιδιά υπενθυμίσεις και προειδοποιήσεις εκ των προτέρων (για παράδειγμα, μετρώντας μέχρι το τρία).
  • Βοηθήστε τα παιδιά να λύσουν μόνα τους το πρόβλημα. Μπορείτε να προσφέρετε προτάσεις, αλλά αφήστε τους να αποφασίσουν ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.
  • Εάν είστε συνεχώς θυμωμένοι με τα παιδιά σας, δεν είναι περίεργο που είναι θυμωμένοι μεταξύ τους! Ο θυμός τρέφεται από τον εαυτό του. Μάθετε να διαχειρίζεστε το θυμό σας, ώστε να μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας πώς να διαχειρίζονται τον θυμό τους.
  • Μοντέλο καλών δεξιοτήτων επίλυσης συγκρούσεων για τα παιδιά σας είναι όταν αλληλεπιδράτε μαζί τους και με άλλα μέλη της οικογένειας.

Πότε πρέπει να επέμβω σε σύγκρουση μεταξύ παιδιών;

Αν τα παιδιά χτυπιούνται μεταξύ τους πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Χωρίστε τα παιδιά. Όταν ηρεμήσουν, μιλήστε για αυτό που συνέβη και ξεκαθαρίστε ότι δεν επιτρέπεται ποτέ η βία.

Εάν τα παιδιά ασκούν σωματική βία μεταξύ τους σε τακτική βάση και/ή ένα παιδί είναι πάντα θύμα, φοβάται τον αδελφό/την αδελφή και δεν αντεπιτίθεται, αντιμετωπίζετε κακοποίηση αδελφών. Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση επαγγελματική βοήθεια και καθοδήγηση.

Κόλπα για να βάλετε τέλος στους καυγάδες με τα παιδιά σας

Βασικοί κανόνες

  1. Ο καθορισμός βασικών κανόνων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή τσακωμών μεταξύ των παιδιών. Εδώ είναι μερικές ιδέες:
  2. Σε μια σύγκρουση, δεν επιτρέπεται ποτέ κανένας τραυματισμός (χτύπημα, κλωτσιά, τσίμπημα κ.λπ.).
  3. Δεν επιτρέπονται οι φωνές ή τα χτυπήματα.
  4. Αν τα παιδιά τσακωθούν για ένα παιχνίδι, το παιχνίδι μπαίνει σε τάιμ άουτ.
  5. Όποιο παιδί απαιτεί να είναι πρώτο, θα πάει τελευταίο.
  6. Να μην κοροϊδεύεις ένα παιδί που τιμωρείται, αλλιώς θα τιμωρηθείς κι εσύ.
  7. Όχι τσακωμοί στο αυτοκίνητο, διαφορετικά θα σταματήσετε μέχρι να ηρεμήσουν ξανά όλα.

Εάν είναι πρόβλημα η διαμάχη για το ποιος έχει την πρώτη επιλογή για τις ιστορίες πριν τον ύπνο ή τα αγαπημένα καθίσματα στο αυτοκίνητο, αναθέστε στα παιδιά σας συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας να είναι αυτά που θα κάνουν αυτές τις επιλογές.

Πηγή: mottchildren.org

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved