Αντιμετωπίστε το θυμό των παιδιών σας με παιχνίδι
Ο κάθε ενήλικας μπορεί να περνάει μέρες που είναι θυμωμένος και αυτό είναι γεγονός για όλους. Γιατί λοιπόν να μην συμβαίνει και στα παιδιά σας; Είναι εξάλλου, κάτι φυσιολογικό.
Στόχος μας δεν είναι να προσπαθούμε να μην θυμώσουν τα παιδιά μας, γιατί τότε θα έπρεπε να τους κάνουμε όλες τις χάρες και τα καπρίτσια τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουν και να ελέγχουν το θυμό τους.
1. Δείξτε πρώτα εσείς το παράδειγμα. Όταν βλέπετε ότι αρχίζετε να διακατέχεστε από θυμό προσπαθείστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας. Οι φωνές και τα ουρλιαχτά και η βία δεν είναι πράγματα που θέλετε να βλέπουν τα παιδιά σας, για να μην τα ξεσηκώνουν και τα κάνουν και αυτά. Ηρεμήστε δείχνοντας έτσι τον τρόπο στα παιδιά σας και είναι σίγουρο ότι θα το ξεσηκώσει.
2. Μιλήστε τους για τα συναισθήματα που έχει. Όταν το βλέπετε θυμωμένο, ζητήστε τους να σας εξηγήσουν γιατί. Πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες πρόκειται για έναν ανόητο λόγο, τον οποίο εξηγώντας τον και το ίδιο θα καταλάβει ότι δεν είναι τίποτε σοβαρό. Εάν θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να είναι εκνευρισμένο μιλώντας για το θέμα θα βοηθήσει στο να καλμάρει και να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα.
3. Ενθαρρύνετε το παιδία σας να εκφράσει το θυμό του αλλά με τρόπο που είναι αποδεκτός. Όταν είμαστε πολύ εκνευρισμένοι πρέπει να βγάζουμε από μέσα μας την αρνητική ενέργεια πριν να προχωρήσουμε. Μπορεί να χτυπήσει ένα μαξιλάρι, να τρέξει, ή να παίξει χτυπώντας τις πλαστελίνες του.
4. Για τα παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα για να γράψουν, ένα ημερολόγιο θα τα βοηθούσε πολύ. Όταν εκνευρίζονται με κάτι, μπορούν εκεί να γράφουν τα συναισθήματά τους. Όταν κάτι είναι γραμμένο στο χαρτί είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί.
5. Τραγουδήστε με τα παιδιά σας. Εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλει να κάνει αλλά θα μειώσει την οργή του. Βοηθήστε τον να βγάλει ένα τραγούδι για το θυμό και να το τραγουδά κάθε φορά που εκνευρίζεται.
Είναι αρκετά δύσκολο να βλέπουμε τα παιδιά μας εκνευρισμένα. Αλλά είναι σημαντικό να μην τους κάνουμε τη χάρη απλά για να τα ηρεμήσουμε. Πρέπει να τα μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουν το θυμό τους για να τα βοηθήσουμε να το κάνουν και στο μέλλον.