Οι μεγαλύτεροι φόβοι των νέων γονιών (και πώς να τους αντιμετωπίσετε!)
Είστε έγκυος στο πρώτο σας μωρό και το κεφάλι σας πολύ συχνά πλημμυρίζει από άγχος! Νομίζετε ότι μόνο εσείς φοβάστε για όσα έρχονται; Όλες οι μαμάδες ταλαιπωρήθηκαν με τους ίδιους φόβους, τα ίδια άγχη και τις ίδιες ανησυχίες, άλλη λιγότερο, άλλη περισσότερο. Αυτοί είναι οι 3 μεγαλύτεροι φόβοι, πριν τον ερχομό του νέου μέλους.
Ξαφνικά το συνειδητοποιείτε: Το μωρό που έρχεται δε συνοδεύεται από μάνιουαλ και βιβλίο οδηγιών, επομένως όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν είναι παντελώς άγνωστα για σας... Πανικός; Ψυχραιμία! Δεν είστε μόνη σε αυτό τον εφιάλτη. Οι περισσότερες μαμάδες έχουν σκεφτεί μερικά πράγματα ξανά και ξανά.
Φόβος #1: «Το μωρό θα βάλει σε κίνδυνο τον γάμο σας». Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα αλλάζουν ανεπιστρεπτί και φέρνουν νέες συνθήκες και δεδομένα στην οικογένεια. Αν υπάρχουν από πριν προβληματα, η αλήθεια είναι ότι ό ερχομός ενός μωρού δε θα διευκολύνει, ούτε θα βελτιώσει την κατάσταση. Αντίθετα θα μεγεθύνει την κατάσταση και θα αυξήσει την ένταση. Ενα νεογέννητο φέρνει αϋπνία και κούραση, μεταξύ άλλων, οπότε μην περιμένετε να σας φέρει πιο κοντά με τον σύντροφό σας τις πρώτες μέρες. Είναι το μόνο που δε θα συμβεί. Αν οι βάσεις του γάμου σας είναι γερές, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Να είστε προετοιμασμένοι για μερικές λακούβες και αναταράξεις, αλλά αν τα θεμέλια είναι γερά, δεθείτε, κρατηθείτε και ...σανιδώστε το! Όταν περάσουν τα δύσκολα του πρώτου εξαμήνου ή χρόνου (ανάλογα και με το πόσα μωρά φέρατε στον κόσμο), αργότερα θα τα θυμάστε αγκαλιά και θα χαμογελάτε, και τοτε θα είστε πιο αγαπημένοι από ποτέ. Ο τρόπος να περάσετε ήρεμα τις φουρτούνες είναι να τα συζητήσετε από πριν. Συμφωνείστε να δώσετε χρόνο ο ένας στον άλλον, αν μπορείτε και εκτός σπιτιού. Εκτονωθείτε κάπως: Είτε με τις φίλες σας, με μια βόλτα, με ένα μπάνιο, δίνοντας παράλληλα και στον σύντροφό σας αέρα, χώρο και χρόνο. Εκτιμήστε τις προσπάθειες ο ένας του άλλου και αναγνωρίστε τις προσπάθειες και τις θυσίες. Η κατάσταση άλλαξε και για τους δύο.
Φόβος #2: «Δε θα δεθείτε με το μωρό σας». Για μερικούς γονείς η αγάπη για τα παιδιά τους, τους χτυπάει τη στιγμή που τα αντικρύζουν. Για άλλους δεν είναι έτσι. Συχνά, αλλά όχι μόνο τότε, αν έχει προηγηθεί δύσκολη εγκυμοσύνη, προεκλαμψία, μία πρόωρη καισαρική, επιπλοκές και αποκόλληση, μπορεί η μαμά να μην μπορεί να νιώσει αμέσως λαχτάρα για το μωρό όταν το δει. Δεν είναι μεμπτό κάτι τέτοιο. Συμβαίνει συχνά και σχετίζεται και με τις ορμόνες που «κάνουν πάρτυ» εκείνο τον καιρό... Η επιλόχειος κατάθλιψη, που συχνά χτυπάει την πόρτα μιας νέας μαμάς, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, δεν έχει να κάνει με την αγάπη προς το παιδί, δεν ελέγχεται, ενίοτε δεν αναγνωρίζεται και νωρίς. Περνάει όμως... και τότε μπορεί η κάθε μαμά να ευχαριστηθεί κάθε λεπτό της μητρότητας!
Να μην ξεχνάτε ότι δεν είστε μόνη. Μιλήστε, συζητήστε και πάρτε αέρα. Βγείτε από το σπίτι και, αν το καταλάβετε νωρίς, μιλήστε με κάποιον ειδικό. Ή με το σύντροφό σας. Όλοι θα θέλουν να σας βοηθήσουν. Δώστε τους την ευκαιρία.
Φόβος #3: «Θα βλάψετε κατά λάθος το μωρό σας». Οι πιθανότητες να του δώσετε λάθος δοσολογία φαρμάκου, να σας πέσει από την αλλαξιέρα, να πνιγεί με το φαγητό του και τόσες άλλες σκέψεις σας τρώνε κυριολεκτικά τον χρόνο και τον εγκέφαλο! Πάρτε μέτρα για την ασφάλεια στο σπίτι σας, και αν κάτι συμβεί, πάρτε αμέσως τον παιδίατρό σας. Μην σκεφτείτε αν είναι αργά ήνωρίς, αν θα τον ενοχλήσετε ή αν έχετε να κάνετε μία ανόητη ερώτηση. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Οσο για ό,τι άλλο μπορεί να συμβεί, όπως να ακούσει κάτι που δεν πρέπει, να φάει κάτι που δεν θέλετε και άλλα που δεν εξαρτώνται από σας... πάρτε το απόφαση. Η ζωή του όλη δεν είναι στα χέρια σας. Δε μπορείτε να την ελέγξετε κάθε στιγμή. Και αυτή είναι και η ομορφιά της. Αυτή είναι και η γοητεία του να είσαι γονιός. Δε σταματάς να ανησυχείς, να ζεις, να αναπνέεις για το παιδί σου. Και κάθε φορά θα κρέμεσαι από τα χείλη του για να αποφασίσεις αν θα του δώσεις μια μεγάλη αγκαλιά χαράς, παρηγοριάς, συγκίνησης, περηφάνιας, ή ανακούφισης.
Επιμέλεια κειμένου: Εβελίνα Σαρρή