Σχολικός εκφοβισμός: Απαιτεί επαγρύπνηση, παροχή ασφάλειας και στήριξη
Ο σχολικός εκφοβισμός (schoolbullying) είναι ένα φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.
Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο).
Με βάση τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποίησε η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου σε συνεργασία με την Παιδαγωγική σχολή του Α.Π.Θ., το 29% των μαθητών έχει υποστεί κάποια μορφή εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος με συχνότητα δύο ως τρεις φορές το μήνα ή και περισσότερο.
Συχνά οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και δηλώνουν άγνοια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα θύματα εξομολογούνται το γεγονός του εκφοβισμού συχνότερα σε φίλους τους. Αν όμως οι γονείς εντοπίσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού κρίνεται αναγκαίο να προσεγγίσουν το παιδί και να αντιδράσουν απευθυνόμενοι αρχικά στους εκπαιδευτικούς και στις αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να αισθανθεί ότι έχει στήριγμα τους γονείς του και το σχολείο.
Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού, καλό θα είναι να συνεργαστείτε με το σχολείο για να μάθετε πρώτα από όλα την έκταση τoυ προβλήματος.
Παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει για τα συναισθήματά και για τις ανάγκες του, κρατήστε ενήμερο το σχολείο και παρακολουθήστε στενά την εξέλιξη.
Δώστε βάση στο σώμα του παιδιού. Αν το παιδί παραπονιέται ότι έχει σωματικούς πόνους, ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.
Σε κάθε περίπτωση, μην σιωπήσετε. Εμπλακείτε με τρόπο που θα δώσει λύση. Μιλήστε στο παιδί, ενημερώστε το σχολείο και πάρτε τα βήματα σας ώστε το πρόβλημα να λυθεί άμεσα.
Να θυμάστε βεβαίως ότι δε μιλάμε για μεμονωμένο γεγονός, ούτε έναν απλό τυχαίο καβγά. Ταυτοχρονα, μην αγνοείτε ένα απλό 'πείραγμα' , κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά, γιατί συνεχιζόμενο, μπορεί κι αυτό να αποτελεσει την αρχή (ή τον κορμό) μιας μορφής εκφοβισμού.