Αντωνία Τόρρενς: «Εργαλείο κατά του εκφοβισμού, η τεχνολογία για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές»

Η Αντωνία Τόρρενς, πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένεια και Παιδιού (ΚΜΟΠ) μιλά αποκλειστικά στο Mothersblog, για τη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, «Ζήσε Χωρίς εκφοβισμό» και δίνει απαντήσεις σχετικά για το τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει παιδιά και γονείς. 

Του Δημήτρη Μαλλά

Μία διέξοδο στα παιδιά και τους εφήβους που βρίσκονται αντιμέτωπα με περιστικά σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού επιδιώκει να δώσει το www.livewithoutbullying.com , μία διαδικτυακή πλατφόρμα που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ζήσε χωρίς εκφοβισμό” και έχει ήδη προσελκύσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παιδιών αλλά και ενηλίκων (γονέων και εκπαιδευτικών) παρέχοντας εξειδικευμένες συμβουλές.

“Πρόκειται για το πρώτο διαδικτυακό εργαλείο στην Ελλάδα που ασχολείται με τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και το cyberbullying” σημειώνει στο Mothersblog.gr, η Αντωνία Τορρένς, πρωτοβουλία του οποίου αποτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. “Είχαμε δει ότι υπάρχουν αντίστοιχες και ιδιαίτερα πετυχημένες προσπάθειες στο εξωτερικό και ότι υπήρχε η ανάγκη για ένα τέτοιο εργαλείο στην Ελλάδα” επισημαίνει η κ. Τορρένς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια.

Η πλατφόρμα είναι σε λειτουργία εδώ και μερικούς μήνες, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι είχε υπάρξει ένα πρόγραμμα πιλοτικής λειτουργίας κατά το πρώτο μισό του 2016, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του www.livewithoutbullying.com είναι η ανωνυμία που προσφέρει. “Πρακτικά, το μόνο που απαιτείται προκειμένου ένα παιδί να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι να έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο” τονίζει η κ. Τόρενς. Εξίσου σημαντικό ότι τα παιδιά μπορούν, ανώνυμα και με ασφάλεια, να μιλήσουν διαδικτυακά (online chat) με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. “Έχουμε εκπαιδεύσει 38 ψυχολόγους, οι οποίοι είναι όλοι εθελοντές” σημειώνει η πρόεδρος του ΚΜΟΠ, προσθέτοντας ότι το chat είναι ανοικτό τις καθημερινές μεταξύ 5 και 10 μ.μ.. “Στην πιλοτική λειτουργία, το κάθε παιδί έμπαινε 2-3 φορές και μιλούσε με τον σύμβουλο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό” επισημαίνει η κ. Τόρενς. Σημειωτέον πως οι πιο δύσκολες περιπτώσεις που εντοπίζονται παραπέμπονται στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων με το οποίο συνεργάζεται το ΚΜΟΠ και για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικτυακής πλατφόρμας.

Επιπλέον, υπάρχει ειδικός χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν τις δικές τους ιστορίες και να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους. Όπως υπάρχει και ένας ακόμη χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να γράψουν κάτι, το οποίο θα κάνει τα υπόλοιπα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα. “Πρόκειται για χώρους που λειτουργούν βοηθητικά και για να σπάσει ο πάγος και τα παιδιά να αισθανθούν καλύτερα” τονίζει η κ. Τόρενς, σημειώνοντας ότι στη βιβλιοθήκη υπάρχει πληθώρα συμβουλευτικού περιεχομένου και video προκειμένου να ενημερωθούν τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερα.

Η πλατφόρμα δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να ενημερωθούν για τον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό. “Στην περιοχή που απευθύνεται στους ενηλίκους υπάρχει αρκετό περιεχομένο, οδηγίες αλλά και άρθρα, τα οποία καλύπτουν τόσο θέματα που άπτονται του εκφοβισμού όσο και της διατροφής” σημειώνει η πρόεδρος του ΚΜΟΠ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο του σχολικού (“schoolbullying”) και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, ανησυχητικές διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές στα δημοτικά σχολεία της χώρας (56,7%) δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει παρατηρητές κάποιου περιστατικού λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία - ύβρεις) περίπου το 30% έχει δει κάποιο περιστατικό σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα - σπρωξίματα), ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (27,8%) μαθητών αναφέρεται στον κοινωνικό εκφοβισμό, που περιλαμβάνει την απομόνωση και κοροϊδία των μαθητών από όλη την τάξη.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»: Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη πανευρωπαϊκά στον διαδικτυακό εκφοβισμό (cyberbullying) με το ποσοστό των εφήβων που έχουν πέσει θύματα cyberbullying να φθάνει το 26,8%. Πρώτη με ποσοστό 37,7 % έρχεται η Ρουμανία, ακολουθεί η Ελλάδα στη δεύτερη θέση, στην τρίτη θέση με ποσοστό 24,3% βρίσκεται η Γερμανία, ενώ ακολουθούν Πολωνία, Ολλανδία, Ισλανδία. Tελευταία έρχεται η Ισπανία με ποσοστό 13,3%.

“Το πρόβλημα είναι αρκετά μεγάλο, ακόμη και αν δεν εκδηλώνετε” επισημαίνει η κ. Τόρενς. “Γι' αυτό και απαιτείται μία ολιστική προσέγγιση, καθώς βοήθεια δεν χρειάζονται μόνο τα παιδιά αλλά και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί” τονίζει η πρόεδρος του ΚΜΟΠ, προσθέτοντας ότι το πλάνο που υπάρχει είναι το πρόγραμμα του www.livewithoutbullying.com να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved