«Δεν θέλω μόνο τη συμπάθειά σας, θέλω έναν ώμο να κλάψω, θέλω μια τεράστια αγκαλιά»
Περάσαμε 18 ολόκληρους μήνες προσπαθώντας να κάνουμε παιδί. Ήταν απλά κόλαση. Αντιλαμβάνομαι τώρα, ότι αυτό δεν είναι ένα τρομερά μεγάλο χρονικό διάστημα, και ότι ήμουν τυχερή που τα πράγματα είχαν αίσιο τέλος.
Όταν ήμασταν με τον σύζυγό μου κοντά στον 18ο μήνα, πήγαμε σε ένα γυναικολόγο και κάναμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Αποδείχθηκε ότι ο σύζυγός μου δεν παρήγαγε πολλά σπερματοζωάρια και μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής από την πλευρά του ήταν το μόνο που χρειάστηκε να κάνει για να μείνω έγκυος μόλις λίγο καιρό αργότερα.
Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν δεν μπορώ να διαμαρτύρομαι τώρα, θυμάμαι αυτούς τους 18 μήνες ως μία απαίσια, αγχωτική και ψυχοφθόρα εμπειρία. Πάντα θυμάμαι να θέλω να γίνω μαμά, από την ηλικία των 6 ετών όταν έγινα μεγάλη αδελφή. (Σοβαρά ήθελα να κλέψω την αδελφή μου και να την κάνω δική μου) Έτσι, όταν τα πράγματα δεν συνέβαιναν αρκετά γρήγορα, έπεφτα στα πατώματα.
Όταν έβλεπα τις κολλητές μου να προσπαθούν να συλλάβουν μωρό, να μένουν αμέσως έγκυες και να γεννούν εγώ γινόμουν όλο και χειρότερα.
Αλλά το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της εμπειρίας ήταν όλες οι συμβουλές που μου έδιναν οι «απ'έξω». Από τη φίλη της καλύτερης φίλης της μαμάς μου στη Minnesota μέχρι από ξένους στο καφέ που σύχναζα, όλοι έμοιαζαν να γνωρίζουν το λόγο που δεν μπορώ να συλλάβω και έδειχνα εντελώς ανόητη μπροστά τους που δεν έκανα «κάτι».
Επειδή λοιπόν έζησα πράγματα που με ενόχλησαν και που με πλήγωσαν, από τακτ και μόνο σας παρακαλώ μην κάνετε και εσείς στους οικείους σας αυτό που έκαναν σε εμένα. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα 7 πιο ενοχλητικά πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε μια μαμά που προσπαθεί να αποκτήσει το δικό της παιδί.
#1 Απλά χαλάρωσε
Αυτό είναι τόσο κοινό που καταντάει κλισέ τις περισσότερες φορές. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να σας πω το πόσες φορές το άκουσα. Το μήνα που έμεινα έγκυος, ήμουν περισσότερο στρεσαρισμένη επειδή ο γιατρός μας είπε ότι αυτή η εξωσωματική θα είναι η μοναδική μας ευκαιρία αν δεν άλλαζε κάτι στο σπέρμα του άνδρα μου... και δεν ήταν καν σίγουρος αν θα έπιανε.
#2 Το να είσαι έγκυος δεν έιναι και ο΄,τι καλύτερο
Λοιπόν, έμεινα δυο φορές έγκυος μέχρι στιγμής και ναι δεν ήταν ό,τι καλύτερο αλλά τα κατάφερα. Αλλά γιατί να το πείτε αυτό σε κάποιον που θέλει να μείνει έγκυος όσο ο,τιδήποτε άλλο στη ζωή του; Η εγκυμοσύνη είναι η πιο δύσκολη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας (και για μερικές ακόμη χειρότερα) αλλά όποιος θέλει ένα παιδί θέλει να περάσει αυτές τις δύσκολες στιγμές.
#3 Ίσως δεν ήταν γραφτό να αποκτήσεις παιδί
Αυτό το «όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο», είναι σκληρό. Όχι, ίσως κάποιες φορές η βιολογία δεν λειτουργεί σωστά, αλλά το δεν ήταν γραφτό για κάποιον να γίνει γονιός; Ελάτε τώρα...
#4 Αυτή η δίαιτα/φαγητό/έλαιο/βιταμίνη, θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις
Ακούστε, είμαι ανοιχτή στην εναλλακτικές διαδικασίες και σε κάποιες περιπτώσεις, όντως μπορεί τα παραπάνω να βοηθήσουν στην υπογονιμότητα. Ο άνδρας μου, πρόσθεσε στη διατροφή του βιταμίνες φιλικές προς το σπέρμα, και άλλαξε τη διατροφική του ρουτίνα πριν να συλλάβουμε. Αλλά όλα αυτά έγιναν κάτω από την καθοδήγηση του γιατρού μας που στόχευε σε αυτό. Τέτοιες συμβουλές; Απλά να λείπουν... είναι άχρηστες!
#5 Ίσως απλά πρέπει να σταματήσεις
Αυτό ταιριάζει γάντι με το «απλά χαλάρωσε» και μπορεί να πάει «από εκεί που'ρθε» μαζί με όλα τα άλλα. Δεν υπάρχει συμβουλή που να σου λέει να τα ΠΑΡΑΤΗΣΕΙΣ για να καταφέρεις να αποκτήσεις το παιδί που τόσο λαχταράς... Για αυτό βουλώστε το!
#6 Μπορώ να μείνω έγκυος ανά πάσα ώρα και στιγμή
Και όμως, σας ορκίζομαι. Υπήρχαν ένα-δύο ζευγάρια που μου το είχαν πει αυτό. Νομίζω ότι μπορεί να το είχαν πει χωρίς καν να το σκεφτούν, αλλά ακόμη με πληγώνει. Η γονιμότητά σου, δεν χρειάζεται να διατυμπανίζεται, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
#7 Μπορείς να υιοθετήσεις
Η υιοθεσία είναι ένα υπέροχο πράγμα και αυτή είναι σίγουρα η τέλεια απάντηση στην ερώτηση πολλών υπογόνιμων ζευγαριών. Αλλά επίσης είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση που πρέπει να πάρει το ζευγάρι τη σωστή ώρα και τη σωστή στιγμή. Δεν είναι κάτι απλά για να το πετάς ώστε να κάνεις κάποιον να νιώσει καλύτερα. Δεν ξέρεις σε ποιο σημείο του ταξιδιού βρίσκεται το ζευγάρι, οπότε κρατήστε τα χείλη σας κλειστά, σας παρακαλώ!
Ορίστε και κάτι τελευταίο: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, θέλουν να μιλήσουν. Θέλουν την συμπάθειά σας. Θέλουν έναν ώμο να κλάψουν. Οπότε, απλά αφήστε τους να μιλήσουν γιατί είναι βαρύ το φορτίο που κουβαλάνε. Να είστε ένας καλός ακροατής. Δώστε τους μια τεράστια αγκαλιά. Αλλά μην τους δώσετε κάποια άχρηστη συμβουλή που απλά θα κάνει τον πόνο τους μεγαλύτερο.
Wendy Wisner
Πηγή: scarymommy.com