Τι μπορείς να κάνεις εάν απέτυχες στις Πανελλήνιες;

Χρύσα Παπακυργιάκη

Οι πανελλήνιες εξετάσεις για κάθε Έλληνα μαθητή, είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ζωής του. Η Γ’ Λυκείου μετατρέπεται σε μια τάξη όπου διαβάζεις χωρίς όριο και οι ώρες φροντιστηρίων και ιδιαίτερων μαθημάτων χτυπάνε κόκκινο.

Το ίδιο και τα έξοδα της οικογένειας και το όχι καλά κρυμμένο άγχος τους. Κι όμως...μετά από τόσα, απέτυχες...δεν πέρασες εκεί που ήθελες ή δεν μπήκες καν σε κάποια σχολή...Και τώρα;

Τα πρώτα συναισθήματα είναι συνήθως η θλίψη, η απογοήτευση και η κατακόρυφη πτώση της αυτοπεποίθησης του ατόμου. Πολλοί μαθητές έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και έχουν πέσει σε βαθιά κατάθλιψη μπροστά σε αυτή τους την «αναποδιά». Ναι...αναποδιά θα το ονομάσω και όχι αποτυχία. Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια ακόμη γραπτή δοκιμασία που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζει την ικανότητα του μαθητή ή το IQ του. Ο ανταγωνισμός, η πίεση και οι προσδοκίες των γύρω είναι που τσακίζουν τον μαθητή σε αυτή του την προσπάθεια.

Είναι δεδομένο ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαφή με το παιδί αυτήν την περίοδο και να είναι σε εγρήγορση αν παρατηρήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του, έτσι ώστε να ανιχνεύσουν έγκαιρα συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερες ψυχολογικές καταστάσεις.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια από ψυχολόγο για να τους κατευθύνει πώς να χειριστούν το παιδί. Ακόμα και μία συνεδρία μπορεί να είναι πολύ διαφωτιστική και χρήσιμη.

Τι μπορείς να κάνεις εάν απέτυχες λοιπόν στις Πανελλήνιες;

1. Δεν είναι το τέλος της ζωής σου: είσαι μόλις 18 χρόνια πάνω στη γη, έχεις να ζήσεις και να χαρείς για τόσα πολλά πράγματα. Θα βρεις μια εναλλακτική, ευτυχώς υπάρχουν πολλές επιλογές.
2. Σκέψου ένα σχέδιο δράσης: τι θέλεις να σπουδάσεις και πώς αλλιώς μπορείς να το καταφέρεις; Ψάξε και μάθε πληροφορίες για τις επιλογές σου.
3. Συζήτησε με τους γονείς σου πως νιώθεις και τι θα ήθελες να κάνεις στη συνέχεια. Ας πούμε πολλά αγόρια εάν αποτύχουν στις εξετάσεις τους, επιλέγουν να πάνε στρατό κι έπειτα να δουν τις εναλλακτικές τους.
4. Βγες έξω: μην κλείνεσαι στον εαυτό σου, μην αφήνεις να σου ρίξει όλη την αυτοπεποίθηση κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά και στους καλύτερους μαθητές. Έγινε, πέρασε. Προσπάθησε να είσαι με τις παρέες σου και την οικογένειά σου.
5. Εάν νιώθεις ότι η ζωή σου δεν έχει νόημα πια και ότι θες να πεθάνεις, βρες τη δύναμη να μιλήσεις σε κάποιον για αυτά. Είναι μια παροδική απογοήτευση που έχει κατακλύσει την ψυχή σου και η παροχή βοήθειας θα σε κάνει να το δεις και να το ξεπεράσεις.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved