Γιατί τα παιδιά ρωτούν «γιατί» τόσο συχνά;

Η περιέργεια αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της παιδικής ηλικίας και όλα τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο ρωτούν συνεχώς τους μεγαλύτερους για διάφορα πράγματα.

Και θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι στην περιέργεια και στην ικανοποίησή της βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό η αναπτυξιακή και η μαθησιακή πρόοδος των παιδιών.

Θα πρέπει να απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις τους και να μη δείχνουμε ενδεχόμενη δυσαρέσκεια ούτε για τον τύπο ούτε για το είδος της ερώτησης. Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να δείχνουμε προθυμία όχι μόνο απλώς να απαντήσουμε, αλλά να δώσουμε και όσες απαραίτητες διευκρινίσεις χρειαστούν. Απαντώντας στις ερωτήσεις των παιδιών όχι μόνο ικανοποιούμε την περιέργειά τους, αλλά τα διδάσκουμε πολύ περισσότερα από αυτά που περιέχονται στην απάντηση.

Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι:

  • Κάνοντας ερωτήσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συλλεγεις πληροφορίες.
  • Μπορούν να βασιστούν στους ενήλικους για να συλλέξουν πληροφορίες.
  • Οι ενήλικοι δεν γνωρίζουν τα πάντα. Ακόμα ούτε και οι ενήλικοι που τα παιδιά εμπιστεύονται απόλυτα, όπως είναι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.

Δεν είναι κακό να λέμε στα παιδιά ότι δεν γνωρίζουμε κάτι. Είναι προτιμότερο να τους πούμε ότι δεν το γνωρίζουμε αυτό όπου ρωτούν, παρά να τους πούμε κάτι ανακριβές, το οποίο τα παιδιά θα θεωρούν ότι ειναι έγκυρο. Ακόμα καλύτερα θα ειναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μία έγκυρη απάντηση στην ερώτηση του παιδιού και να επανέλθουμε εμείς, θυμίζοντάς του την ερώτηση.

Επίσης καλό θα έιναι, όταν δεν γνωρίζουμε μία απάντηση να προσπαθήσουμε να τη βρούμε μαζί με το παιδί. Έτσι το παιδί μαθαίνει τρόπους να αναζητά απαντήσεις και να συλλέγει μόνο του πληροφορίες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved