Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Πόσα από αυτά τηρούνται στη σημερινή εποχή;

Χρύσα Παπακυργιάκη

Παγκόσμια Ημέρα για τα Διακαιώματα του Παιδιού: Το 1989 γεννήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Convention on the Rights of the Child). Η Σύμβαση είναι μια διεθνής συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει πως όλα τα παιδιά γεννιούνται με βασικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Παρότι η Σύμβαση έχει συνολικά 54 άρθρα, διέπεται από τέσσερις θεμελιώδεις αρχές:

• Μη-Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξ' αιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
• Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
• Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου - φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
• Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017-2018

Η UNICEF για περισσότερα από 70 χρόνια, προσφέρει έργο ζωής για τα παιδιά, με οδηγό πάντα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, της οποίας είναι ο θεματοφύλακας.

Με κεντρικό σύνθημα «Φαγητό, νερό, σχολεία, αγάπη και φιλία για όλα τα παιδιά», η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF προσκαλεί τα σχολεία να λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό της Πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προσχολική, Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την αγάπη αμέτρητων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό αλλά και για τα δικαιώματα του Παιδιού αναλυτικά στο site της Unicef.

Μια εύλογη απορία είναι εάν όλα αυτά τηρούνται στη σημερινή εποχή. Η πραγματικότητα πονάει τον καθένα μας και δυστυχώς πάντα το παιδί ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης μέσα στην ιστορία του κόσμου. Γάμοι ενηλίκων με ανήλικα παιδιά, παιδική εργασία, κακοποιήσεις κάθε είδους…σφίγγουν το στομάχι και μας κάνουν να σκεφτόμαστε…άραγε υπάρχει κάποιο όριο στην ανθρώπινη κακία; Όμως…εάν ο κάθε γονέας ενημερωθεί και προστατεύει τα δικαιώματα του παιδιού του ακόμη και εάν δεν είναι πάντα προς όφελος του, τότε σίγουρα υπάρχει μια σπίθα ελπίδας για αυτά τα μοναδικά πλάσματα που μόνο χαμόγελα ξέρουν να χαρίζουν.

Οι πληροφορίες για αυτό το άρθρο πάρθηκαν από το site της Unicef.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Η παραβίαση γίνεται με πολλές & αρκετά σκληρές μορφές
Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού 2017:Η Google τιμά με Doodle την ημέρα του παιδιού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved