«Δεν έχω χρήματα για δώρο... Πώς να μιλήσω στο παιδί μου και πώς να εξηγήσω την κατάσταση;
Όλοι θέλουμε για τα παιδιά μας να σκέφτονται τις γιορτές αυτές με γνώμονα την μαγεία που τις χαρακτηρίζει. Γι` αυτό και περνούμε ώρες να στολίζουμε, να βρούμε τρόπο να κρύψουμε τα δώρα, και βλέπουμε τον Ρούντολφ ξανά και ξανά.
Τα μικρά παιδιά ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα πεπεισμένα ότι ο Αϊ Βασίλης θα τους εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες τους. Και μετά νοιώθουμε σαν τον Frankenstein, τον δημιουργό των μικρών τεράτων, και διερωτόμαστε πώς χάσαμε έτσι τον έλεγχο. Ως γονείς σαφώς και θέλουμε να ικανοποιούμε και να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα των παιδιών μας. Όμως πάντα υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών και του τι μπορεί να κάνει η οικογένεια.
Το πρόβλημα μπορεί να το συνειδητοποιήσετε για πρώτη φορά όταν στα γενέθλια του παιδιού σας, σας βγάζει μια λίστα με πανάκριβα δώρα που στην δική σας άρνηση σας λέει ότι δεν πειράζει γιατί θα τα φέρει ο Αι Βασίλης. Κι εκεί μπορεί να αναρωτηθείτε αν έχετε αποτύχει σαν γονείς ή όχι!!
Είναι απολύτως φυσιολογικό για τα παιδιά να έχουν προσδοκίες. Το πρόβλημα είναι ότι οι γονείς συχνά αισθάνονται ένοχοι που δεν μπορούν να φτάσουν τις προσδοκίες τους οπότε ξεπερνούν τα όριά τους και χάνουν την ευκαιρία να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να διαχειριστούν την απογοήτευσή τους, μια δεξιότητα που θα χρειαστούν καθώς μεγαλώνουν. Κι εκεί έγκειται το πρόβλημα της ανατροφής σε ευρύτερο πλαίσιο. Τα παιδιά δεν παίζουν μόνο ποδόσφαιρο. Παίζουν ποδόσφαιρο, μαθαίνουν κιθάρα, αγγλικά κλπ. Υπάρχει λοιπόν μια δική μας ανάγκη να τα προσφέρουμε όλα. Κι αυτό στην ουσία είναι ένα πραγματικά ανακριβές μήνυμα για τη ζωή.
Αφήστε το παιδί σας να βάλει όλα όσα θέλει στην λίστα για τα δώρα των Χριστουγέννων. Αλλά αντί να βγείτε εκτός ορίων στην προσπάθεια να τα αγοράσετε όλα, εστιάστε στην επιλογή μερικών ουσιαστικών που μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό σας.
Μπορεί να αναστατωθούν ή να εκφράσουν απογοήτευση όταν τρέξουν στο δέντρο και δουν ότι δεν υπάρχουν όλα όσα έγραψαν, Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Εξηγήστε του ότι ο Αι Βασίλης, είχε πολλά αιτήματα να καλύψει φέτος. Πρέπει να αφήσετε το παιδί να βιώσει την απογοήτευση αυτή και επουδενεί μην το αποκαλέσετε αχάριστο. Το σημαντικότερο είναι να επικοινωνήσετε την αλήθεια σας με κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού τρόπο ώστε να το βοηθήσετε να κάνει πιο ρεαλιστικές τις προσδοκίες του. Τα παιδιά στην εφηβεία μπορούν να καταλάβουν εξηγήσεις που αφορούν το ύψος του προϋπολογισμού και τους λόγους (μπορούμε να έχουμε φερριπήν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια όταν δεν δουλεύω πολλές ώρες).
Είναι φυσιολογικό να έχουν ελπίδες και επίσης φυσιολογικό να απογοητευτούν όταν δεν παίρνουν όσα θέλουν. Απλά αφήστε τα να το περάσουν κι αυτό για να το ξεπεράσουν. Γιατί θα το ξεπεράσουν !! Για να βοηθήσετε το παιδί σας να το ξεπεράσει, παίξτε κάποιο παιχνίδι μαζί τους ή οργανώστε ένα οικογενειακό πάρτι με χορό και παιχνίδι. Τα παιδιά επανέρχονται σύντομα αν ο γονέας τους κάτσει στο πάτωμα και δείξει ενδιαφέρον για κάποιο από τα παιχνίδια του. Αν η απογοήτευση επιμένει και το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, σκεφτείτε να μοιραστείτε το κόστος ενός παιχνιδιού με το παιδί σας εφόσον έχει χαρτζιλίκι για να καλύψει το μισό του κόστους. Πολλά παιδιά επιλέγουν αυτή την εναλλακτική και προσαρμόζουν τις επιθυμίες τους αντιστοίχως.
Μερικοί γονείς το θεωρούν σκληρό αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από τα όρια αυτά. Έχετε δει ποτέ ένα παιδί να γυαλίζουν τα μάτια του μετά από το άνοιγμα του 6ου δώρου στη σειρά; Ο νόμος της φθίνουσας απόδοσης λειτουργεί εδώ και μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να απασχολήσουν τον εαυτό τους με μια άλλη δραστηριότητα αφήνοντας πίσω τους μια στοίβα περιτυλίγματα και κορδέλες (και ίσως και τα δώρα τους).
Περιορίζοντας τα δώρα δίνετε την δύναμη στο παιδί σας να είναι πραγματικά ευγνώμων για όσα έχει και να συνειδητοποιήσει την σωστή για εκείνο στιγμή, ότι ο κόσμος δεν στρέφεται μόνο γύρω του. Προσπαθήστε να κρατήσετε το παιδί και τον εαυτό σας επικεντρωμένο σε αυτό που πραγματικά μετράει στις εορτές αυτές – όλοι μαζεύονται και περνούν όμορφα στο μαζί. Μπορεί τώρα να σας κρατήσουν για λίγο μούτρα αλλά να είστε σίγουροι ότι θα είναι κάτι που θα το θυμόνται και θα το εκτιμήσουν ως ενήλικες. Αυτό το μήνυμα του «πήρες αυτό που ήθελες αλλά όχι τα πάντα» είναι η ουσία της ζωής. Κι αυτό σημαίνει καλή ζωή.
Τέλος, είναι καλό να θυμάστε ότι το σημαντικό για τα παιδιά είναι να περνούν καλά και με την οικογένειά και τους φίλους τους. Εστιάστε στην διασκέδαση και την δημιουργικότητα με θετική στάση αντί σε συναισθήματα ενοχής για το πόσα λίγα χρήματα έχετε. Και τότε θα έχετε πολύ πιο απλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα.
Μπορεί και να αποφασίσετε να έχετε ακόμα πιο απλά Χριστούγεννα… και την επόμενη χρονιά… και την μεθεπόμενη… ανεξαρτήτως βελτίωσης ή μείωσης του εισοδήματός σας.
Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com