Έφηβος και αλκοόλ: Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι γονείς αν διαπιστώσουν ότι το παιδί τους πίνει;
Η κατανάλωση αλκοόλ σε εφήβους 15 ετών δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται στην Ευρώπη.
Έρευνες μαρτυρούν ότι σύντομα ο αλκοολισμός θα γίνει η πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων 15-25 ετών στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, μια έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής μαρτυρά ότι ο έφηβος πρωτοδοκιμάζει μπίρα ή κρασί στα 12 ενώ στα 14 δοκιμάζει βότκα, τζιν ή κάποιο άλλο βαρύτερο ποτό.
Η ανησυχία στρέφεται γύρω από το γεγονός ότι ένας μεθυσμένος έφηβος είναι περισσότερο επιρρεπής από έναν μεθυσμένο ενήλικα. Μπορεί να γίνει πολύ επιθετικός ή αντιθέτως μπορεί να δεχτεί χωρίς διαμαρτυρίες κάτι που δεν θα δεχόταν νηφάλιος, πχ. Κάποια σεξουαλική πράξη.
Πολλοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται ότι το παιδί τους ίσως πίνει ή ότι έχει μεθύσει. Το παιδί που έχει μεθύσει μετά από κάποια έξοδο, πηγαίνει αμέσως για ύπνο για να μην «φανερωθεί». Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας πίνει πρέπει αρχικά να αξιολογήσετε την συχνότητα αυτής της πράξης. Πίνει όταν βγαίνει; Με ποιους; Πίνει και στο σπίτι κρυφά;
Στη συνέχεια:
1. Κάντε μαζί του μια φιλική συζήτηση για να καταλάβετε τα κίνητρά του. Μπορεί να πίνει για να νιώθει μέλος της παρέας, μπορεί να πίνει για να μην ντρέπεται κτλ. Το κίνητρο είναι πολύ σημαντικό. Μην δείξετε επίκριση, απλά περιέργεια.
2. Κρύψτε ό,τι αλκοολούχο υπάρχει μέσα στο σπίτι σας.
3. Σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε να απαγορεύετε τις εξόδους από φόβο μην πιεί. Να είστε διακριτική αλλά να προσπαθείτε να μειώνετε αυτές τις συναναστροφές.
4. Περάστε περισσότερο χρόνο σαν οικογένεια. Βγείτε όλοι μαζί, διασκεδάστε.
5. Έχετε κάποιον στο οικογενειακό σας περιβάλλον που πίνει;
6. Αναζητήστε έρευνες και αποδείξεις για την βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ στον άνθρωπο και ειδικά σε έναν έφηβο. Μπορείτε να βρείτε και εικόνες αλκοολικών πριν-μετά την εξάρτησή τους. Είναι λίγο extreme αλλά θα τους δώσει μια εικόνα του κινδύνου καθότι το ποτό είναι κοινωνικά «αποδεκτό» και θεωρείται «κρυφός δολοφόνος».
7. Αναζητείστε βοήθεια από κάποιον ειδικό εάν νιώθετε ότι το πρόβλημα μεγαλώνει, το παιδί αλλάζει και εσείς δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε. Τα περισσότερα παιδιά στην εφηβεία πειραματίζονται με το αλκοόλ και έπειτα σταματούν , αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις δυστυχώς που το παιδί εθίζεται.
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr
Διαβάστε επίσης
Αλκοόλ στην εφηβεία: Πόσο χρονών ξεκινούν να πίνουν οι έφηβοι;
Αλκοόλ και χρήση κάνναβης: Τα έξυπνα παιδιά είναι πιο επιρρεπή!