Δέκα τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους αδελφικούς καβγάδες

Τσακώνονται τα αδέρφια; Κι όμως ναι! Δείτε πώς θα αντιμετωπίσετε αυτούς τους καυγάδες!

Τα παιδιά σας τσακώνονται συνέχεια και σας φέρνουν στα όρια της απόγνωσης; Κι, όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τους αδελφικούς καβγάδες.

Όλες οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν διακυμάνσεις.

Διαφωνίες, διαφορές, διαμάχες, συμφιλίωση, συμφωνία, κατανόηση. Το ίδιο ισχύει και με τις αδελφικές σχέσεις, και μάλιστα, όλα τα παραπάνω είναι στο μέγιστο βαθμό. Και είναι οι στιγμές αυτές, που οι τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια, σας φέρνουν στα όρια της τρέλας. Κι ενώ προσπαθείτε να τα χωρίσετε και να σταματήσετε τον τσακωμό, η κατάσταση περιπλέκεται, ενίοτε βγαίνει εκτός ελέγχου κι εσείς φωνάζετε.

Ωστόσο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τους αδελφικούς καβγάδες, με απλούς τρόπους και χωρίς να χρειαστεί να βάλετε τις φωνές.

1. Μη συγκρίνετε τα παιδιά σας

Για αρχή, μη συγκρίνετε τα παιδιά σας, μεταξύ τους. Φράσεις του τύπου: «Η αδελφή σου δε με στενοχωρεί καθόλου» ή «Ο αδελφός σου είναι καλός μαθητής, κοίτα να του μοιάσεις», δημιουργούν – χωρίς ενδεχομένως να το καταλαβαίνετε – έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό, που μοιραία οδηγεί και σε συχνές συγκρούσεις.

2. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθένα χωριστά

Έχει παρατηρηθεί ότι η αδελφική αντιπαλότητα, μειώνεται όταν οι γονείς δίνουν ισόποση και ισότιμη προσοχή, στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Αφιερώστε χρόνο μαζί τους, αλλά και χωριστά. Μην περνάτε περισσότερη ώρα με το ένα, «ρίχνοντας» το άλλο. Τα παιδιά που εισπράττουν αγάπη και δικαιοσύνη από τους γονείς τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να συγκρουστούν μεταξύ τους.

3. Παρεμβείτε πριν τη «μάχη»

Φροντίστε να παρεμβαίνετε, όταν ξεκινάει η διαφωνία. Μην την αφήνετε να εξελιχθεί σε καβγά. Όταν τα ακούσετε να διαφωνούν σε κάτι, παρεμβείτε. Καθίστε τα κάτω και συζητείστε μαζί τους, για ποιο λόγο διαφωνούν. Προσπαθήστε μέσα από το διάλογο και τη δική σας ψύχραιμη ματιά, να επιλύσετε το πρόβλημα, που έχει προκύψει.

Δείτε στην παρακάτω gallery τους υπόλοιπους 7 τρόπους

Διαβάστε επίσης:
Αδελφική αντιπαλότητα- Πώς διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις; Γράφει η παιδοψυχολόγος Κατερίνα Τσίτση

Αδελφική ζήλια: Όταν το πρώτο ζηλεύει το δεύτερο. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Μοναχοπαίδια VS Αδέρφια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved