Μπλε φάλαινα, choking και άλλα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια: Συμβουλές για γονείς και εφήβους

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Πώς να αντιμετωπίσετε την «μπλε φάλαινα»

του Δημήτρη Μαλλά

Η «Μπλέ Φάλαινα» (Blue Whale) ήταν το online παιχνίδι προκλήσεων που είδε πρώτο το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας «συναγερμό» σε αρκετές χώρες. Όμως, δεν είναι το μόνο παιχνίδι αυτής της κατηγορίας που υπάρχει και το οποίο προσελκύει αρκετούς εφήβους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Παιχνίδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες και θανάσιμα επικίνδυνες.

Τα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας θέτουν κάποιες προκλήσεις στα μέλη μίας ομάδας. Στην περίπτωση της «Μπλε Φάλαινας» τα μέλη της ομάδας αναλαμβάνουν κάποιες «αποστολές», όπως, για παράδειγμα, να ξυπνήσουν περίεργες ώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία αποστολή μπορεί να είναι ακόμη και η αυτοκτονία και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα.

Μία άλλη δημοφιλής τάση είναι το κόψιμο των χεριών, γνωστό απλά ως cutting, ενώ υπάρχει και το «παιχνίδι του πνιγμού» όπου ο παίκτης προσπαθεί να φθάσει κοντά στα όρια του πνιγμού με τα χέρια του, ώστε όταν σταματήσει να υπάρξει υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου και να προκληθεί ευφορία. Είναι προφανές ότι ένα λάθος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε αυτή την περίπτωση…

Στην Ελλάδα ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλές το «This is the knife song» όπου νεαροί έφηβοι ακολουθούν μία συγκεκριμένη τελετουργία και στη συνέχεια βάζουν το χέρι τους ανοικτό πάνω σε ένα τραπέζι και χτυπούν με το μαχαίρι μεταξύ των ανοικτών δακτύλων με πολύ γρήγορο ρυθμό. Τέτοιου είδους κόλπα είναι συνηθισμένα σε ταινίες, όμως εδώ είναι σε πραγματικές συνθήκες και το κυριότερο είναι πως τα παιδιά τραβούν σε video τα «κατορθώματά» τους, τα οποία στη συνέχεια «ανεβάζουν» στο facebook, το YouTube ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται και η εφαρμογή που έχει το facebook για ζωντανές μεταδόσεις!

Η «Μπλε Φάλαινα» ήταν αυτή που είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη αίσθηση στην Ελλάδα με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για έναν αρκετά σημαντικό αριθμό περιπτώσεων, ενώ εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις όπου δεν έχει υπάρξει κάποια καταγγελία επειδή -δυστυχώς- οι γονείς δεν έχουν καταλάβει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα…

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα παιχνίδια αυτά είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ηλικίες μεταξύ 13 και 15 ετών, καθώς οι μαθητές του Λυκείου είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι. Όσον αφορά στους λόγους που τα παιδιά ωθούνται να ασχοληθούν με τέτοιου είδους επικίνδυνα «παιχνίδια» είναι αρκετοί. Ο ένας είναι σαφώς η άγνοια κινδύνου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά ασχολούνται με τέτοιου είδους παιχνίδια, επειδή απλά… βαριούνται. Επίσης, παιδιά παραμελημένα από τους γονείς τους μπορούν να στραφούν προς αυτά τα παιχνίδια και τις σχετικές ομάδες, καθώς τους δίνει κάποιο σκοπό.

Αν και τέτοιου είδους παιχνίδια υπήρχαν και στο παρελθόν, η κατάσταση δείχνει να έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους λόγους που ωθούν τα παιδιά σε αυτά τα παιχνίδια, όπως είναι η «βαριεστημάρα», η απουσία επικοινωνίας με τους γονείς, η ανάγκη για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και η προσπάθεια για κοινωνικοποίηση.

Αυτό που συστήνουν στους γονείς οι ειδικοί είναι γενικότερα να κρατούν ανοιχτές τις γέφυρες επικοινωνίας με τα παιδιά τους, να ενδιαφέρονται και να επιβλέπουν διακριτικά τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και να τα ενημερώσουν για την επικινδυνότητα τέτοιων «παιχνιδιών», προσέχοντας να μην εξάρουν την αυξημένη λόγω ηλικίας περιέργειά τους. Και σε περίπτωση που υποπέσει κάτι στην αντίληψή σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή μέσω του app για smartphones, CYBERΚΙD) είτε με τη Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet).

Διαβάστε επίσης:

Διαδικτυακά παιχνίδια που οδηγούν τα παιδιά σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές μέχρι και αυτοκτονία

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο: Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας

Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved