Γκρινιάρικο παιδί: Έχετε σκεφτεί πόσο σας κοστίζει οικονομικά όταν υποκύπτετε στη γκρίνια του;

Έχετε σκεφτεί ότι η γκρίνια του παιδιού σας, σας κοστίζει και οικονομικά;

Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Και μπροστά σε αυτήν, οι περισσότεροι γονείς υποκύπτουν. Ειδικά, όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο και το παιδί επίμονα γκρινιάζει να του πάρουν κάτι, προκειμένου να «εκτεθούν» δημοσίως ή προκειμένου να προλάβουν ένα μεγαλύτερο ξέσπασμα του, υποκύπτουν. Αλήθεια, όμως, έχετε σκεφτεί ότι αυτό σας κοστίζει και οικονομικά;

Το να αγοράζετε στο παιδί πράγματα που δεν είναι χρήσιμα, μόνο επειδή γκρινιάζει, επιβαρύνει σημαντικά την τσέπη σας. Και αυτό τονίζουν πρόσφατες μελέτες. Σύμφωνα με αυτές, ένα γκρινιάρικο παιδί κοστίζει στους γονείς τους, κατά μέσο όρο 500 ευρώ, για άχρηστες στην ουσία αγορές, όπως junk food, γλυκά, παγωτά, παιχνίδια και άλλα που «γυαλίζουν» εκείνη τη στιγμή στο μάτι τους ή το έχουν δει στην τηλεόραση κι επίμονα ζητούν να το αποκτήσουν.

Βέβαια, σε αυτό φέρουν σημαντική ευθύνη και οι γονείς, οι οποίοι δίνουν στο παιδί ο, τι ζητήσει, για να γλιτώσουν τη γκρίνια του. «Ποιος ακούει τη γκρίνια του» είναι μία ατάκα, που αν δεν την έχετε πει οι ίδιοι, σίγουρα την έχετε ακούσει από κοντινά σας άτομα. «Δε μου πάει η καρδιά να του πω, όχι» επίσης μία ατάκα που λέγεται πολύ από τους γονείς. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του VoucherCodes.co.uk, το 80% των γονέων που υποκύπτουν στη γκρίνια του παιδιού, παραδέχονται ότι αυτό συμβαίνει κυρίως, σε περιόδους διακοπών και εορτών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια του παιδιού.

Αγοράστε του έναν κουμπαρά και βάλτε για αρχή μέσα κάποια χρήματα. Βάλτε το παιδί στη διαδικασία να αποταμιεύει χρήματα. Ξεκαθαρίστε του ότι αν θέλει κάτι, θα το αγοράζει μόνο με τα χρήματά του από τον κουμπαρά. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί σιγά σιγά θα ξεκινήσει να κατανοεί την αξία του χρήματος και των πραγμάτων που θα θέλει να αγοράζει.

Κουβαλήστε από το σπίτι δικά σας πράγματα: κάποιες καραμέλες, φρούτα ή μικρό παιγνίδι. Οπότε, αν θα ξεκινήσουν να γκρινιάζουν να τους αγοράσετε κάτι, θα δώσετε αυτά που κουβαλήσατε από το σπίτι.



Ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι δεν πρόκειται να τους αγοράσετε τίποτε, ακόμη και να χτυπιούνται. Καταστήστε σαφές ότι θα υπάρξουν συνέπειες (εσείς θα αποφασίσετε ποιες θα είναι αυτές) αν παρακούσουν, ενώ αν δεν σας δημιουργήσουν πρόβλημα και είναι συνεργάσιμα, θα ανταμειφθούν.

Αν έχετε τη δυνατότητα να μην τα πάρετε μαζί σας, αν πάτε για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ (ο «εφιάλτης» για πολλούς γονείς με παιδιά), κάντε το. Πηγαίνετε μόνες να ψωνίσετε. Πάρτε, όμως, κάτι μικρό να τους δώσετε όταν επιστρέψετε. Γιατί, μην ξεχνάτε πώς όλα τα παιδιά (γκρινιάρικα ή μη), όταν επιστρέφει η μαμά ή ο μπαμπάς από τα ψώνια, περιμένουν τι τους έχουν φέρει. Άλλωστε, κι εμείς αυτό δεν περιμέναμε μικρά;

Διαβάστε επίσης

Γκρινιάρικο παιδί: Μήπως κάτι προσπαθεί να σας πει;

Γκρίνια, Γκρίνια, Γκρίνια. .. Τι την προκαλεί και πως μπορούμε να την αποφύγουμε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved