Άγχος αποχωρισμού: Πώς να το ξεπεράσετε εσείς και το παιδί σας

Εάν είστε μαμά ενός μωρού 9-10 μηνών ίσως έχετε προσέξει μια πιο έντονη σχέση με το μωρό σας.

Μια μεγαλύτερη και στενότερη σύνδεση με το αγγελούδι σας. το παιδί σας γίνεται πιο ανήσυχο όταν βρίσκεται μακριά σας. Κάθε φορά που απομακρύνεστε και εξαφανίζεστε από το οπτικό του πεδίο ή αναθέτετε σε κάποιον άλλο να το προσέχει, έστω και αν βρίσκεστε στο διπλανό δωμάτιο, αναστατώνεται και κλαίει.

Όταν το βάζετε για ύπνο ίσως αρνείται να σας αφήσει να φύγετε από κοντά του και μπορεί να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας και να σας ψάχνει. Αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι γνωστό ως Άγχος Αποχωρισμού και ξεκινάει από την τρυφερή ηλικία των 9-10 μηνών μέχρι και την ηλικία των 4 ετών.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις όπου ο γονέας δεν είναι ενημερωμένος σωστά για το στάδιο αυτό επικρατεί μια αντιμετώπιση που δεν βοηθά την ψυχολογία του μικρού παιδιού.

Η μαμά, ακούγοντας και πολλές φορές τον χωρίς ενημέρωση περίγυρό της νομίζει ότι έχει κακομάθει το παιδί της και ότι είναι δικό της λάθος η όλη αυτή προσκόλληση του μικρού πάνω της. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το άγχος αποχωρισμού είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν σχετίζεται με την συμπεριφορά της μαμάς ή το πόσες αγκαλιές και χατίρια κάνει στο μωρό της.

«Άστο να κλάψει, έμαθε τις αγκαλιές», «Σταμάτα να θηλάζεις, δεν θα κοιμάται χωρίς θηλασμό», «Μην πηγαίνετε παντού μαζί, άστο να γίνει ανεξάρτητο» και πολλές άλλες συμβουλές που βασίζονται σε μια απαρχαιωμένη και απόλυτα κακοποιητικά κατά την άποψή μου αντίληψη περί σκληραγώγησης και απρόσωπης κατ’ εμέ «μητρότητας». Το μωρό που πηγαίνει από αγκαλιά σε αγκαλιά βολεύει φυσικά, αλλά η φύση θέλει τη μαμά με το παιδί της και αυτή η δυάδα είναι ιερή, δεν είναι λάθος δεν είναι μόνο για 1 μήνα ή και 6 μήνες. Είναι για όσο…

Από την άλλη, καθώς πολλές μαμάδες επιστρέφουν στην εργασία τους περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το άγχος αποχωρισμού, η ψυχολογία τους επιβαρύνεται και βασανίζονται από ενοχές. Όλα θέλουν τον τρόπο τους.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Να αποχαιρετάτε πάντα το παιδί σας και να μην το «ξεγελάτε» καθώς αυτό μπορεί να εντείνει το άγχος του.
  • Να μιλάτε με απαλό και σταθερό τόνο και να του εξηγείτε ότι θα πάτε εκεί και θα γυρίσετε σύντομα.
  • Αν σκοπεύετε να αφήσετε το παιδί σας με κάποιον συγγενή ή με κάποιο άγνωστο για το παιδί πρόσωπο για να το προσέχει, τότε καλέστε αυτό το άτομο εκ των προτέρων στο σπίτι σας, έτσι ώστε να μπορέσει να περάσει κάποιο χρόνο μαζί του στην παρουσία σας. Αν το παιδί σας θα πάει για πρώτη φορά σε βρεφοκομικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, επισκεφτείτε λίγες φορές το χώρο μαζί.
  • Προσπαθήστε να έχετε κατά νου το γεγονός πως αυτό το στάδιο του άγχους αποχωρισμού είναι προσωρινό και πως κάθε παιδί θα εκφράσει με διαφορετικό τρόπο το άγχος του.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psyxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το άγχος του αποχωρισμού στο παιδί μας
Άγχος αποχωρισμού: Τι είναι, σε ποιους συμβαίνει και πότε;
Back to school: «Δεν πάω χωρίς τη μαμά!»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved