Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να σας ψάχνει σε περίπτωση που χαθεί

Κάθε δύο λεπτά χάνεται ένα παιδί ανά τον κόσμο

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να σας ψάχνει σε περίπτωση που χαθεί

Για κάθε γονέα, το να χάσει το παιδί του –όποιας ηλικίας κι αν αυτό είναι- αποτελεί τον μεγαλύτερο και χειρότερο εφιάλτη. Πράγματι, ακόμα κι αν βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ η μικρή σας μπορεί να φύγει από τον διάδρομο που είστε και σε δευτερόλεπτα να βρεθεί σε κάποιον άλλο, πέρα από το δικό σας οπτικό πεδίο. Και κάπως έτσι ο χειρότερος εφιάλτης πραγματοποιείται.

Μάθετε στο παιδί να μην απομακρύνετε

Φυσικά, αν ήταν τόσο απλό ή εύκολο κανένα παιδί δε θα έφευγε από το πλευρό των γονιών του. Επειδή, όμως, τα μικρά πλασματάκια είναι μονίμως αφηρημένα, αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται συχνά και κάθε φορά πριν βρεθείτε σε χώρο που μπορεί να χαθείτε. Επιπλέον, τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τους κινδύνους που ενέχει η απομάκρυνσή τους από εσάς ακόμα κι αν εσείς πιστεύετε ότι είναι αρκετά μικρά. Κάθε ηλικία χρειάζεται, σίγουρα, διαφορετική αντιμετώπιση αλλά τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί αν βρεθούν μόνα.

Μάθετε στο παιδί το όνομά σας

Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιθανό αν το εντοπίσει κάποιος και θελήσει να το βοηθήσει, στην ερώτηση πως λένε τη μαμά να μην ξέρει τι να απαντήσει ή στην καλύτερη να πει «μαμά». Το παιδί θα πρέπει, σε νεαρή ηλικία, να γνωρίζει τα ονόματα των γονιών του και μελλοντικά να αρχίσει να απομνημονεύει και τον αριθμό των κινητών τηλεφώνων τους. Φυσικά, το επώνυμό σας είναι απαραίτητο, αρκεί τα παιδιά σας να έχουν μεγαλώσει λίγο.

8ff1ac2df116653c2c7292b5e3d9a0a0

Μάθετε στο παιδί να ζητάει βοήθεια από άλλες μαμάδες

Σε περίπτωση που το παιδί χαθεί και δε σας βρίσκει, καλό θα είναι να ζητήσει την βοήθεια μιας άλλης μαμάς και όχι ενός άντρα. Αυτό γιατί μια άλλη μαμά είναι πολύ πιθανό να συναισθανθεί την αγωνία του παιδιού και την δική σας και να κινητοποιηθεί αμεσότερα για να σας φέρει και πάλι κοντά.

Μάθετε στο παιδί ..να φωνάζει

Και φυσικά όχι άνευ λόγου, αλλά στην περίπτωση που νιώσει απειλή ή δει κάποιον να προσπαθεί να το απομακρύνει από εκεί που βρίσκεστε. Ένα παιδί που φωνάζει και κλαίει είναι πολύ πιο δύσκολο να αποτελέσει θύμα αρπαγής από κάποιο άλλο που δεν αντιδρά. Επίσης, συζητήστε με το παιδί την σημασία του να μην εμπιστεύεται κανέναν –μα κανέναν- που θέλει να το προσεγγίσει προσφέροντας του τσίχλες ή ζαχαρωτά.

*Η συζήτηση και η συνεχής ενημέρωση των παιδιών θα αποβεί σωτήρια σε οτιδήποτε μπορεί να συμβεί.

Δείτε ακόμα:

Πώς θα δώσουμε μαθήματα κοινωνικής συμπεριφοράς στα παιδιά (ειδικά σε αυτά που δεν έχουν φραγμούς)

Πώς να βοηθήσετε τα παιδί σας να ξεπεράσει όσα το φοβίζουν

Παιδικά ξεσπάσματα θυμού: 5 σωτήρια μυστικά

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με απλούς τρόπους

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved