Πώς να χειριστείτε τις μαθησιακές εκρήξεις του μωρού σας
Τα παιδιά, από μωρά ακόμα, παρουσιάζουν μαθησιακές εκρήξεις.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι το παιδί καθώς βλέπει και μαθαίνει καινούργια πράγματα, αποκτά νέες δεξιότητες τις οποίες θέλει να εφαρμόζει στην πράξη αμέσως.Ταυτόχρονα, κάποιες άλλες, δραστηριότητες και πιθανώς ορισμένες δεξιότητες που είχε ήδη μάθει ίσως μοιάζουν να ατονούν.
«Μην ανησυχείτε. Δεν χάνονται οριστικά», λέει η γιατρός και μέλος του Royal College of Physicians Δρ Μίριαμ Στόπαρντ και προσθέτει: «Το παιδί σας απλώς χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις συγκέντρωσής του για να μάθει κάτι καινούργιο. Μόλις το μάθει, θα ανακτήσει και πάλι όλες τις προηγούμενες δεξιότητές του.»
Μαθησιακή έκρηξη: χειρισμός
Κατά τη διάρκεια μιας μαθησιακής έκρηξης, πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε τη ζωή του παιδιού σας όσο το δυνατόν πιο ενδιαφέρουσα. Φυσικά, αν δείχνει ότι απολαμβάνει ορισμένα πράγματα, φροντίστε να έχει την ευκαιρία να το κάνει συχνότερα. Παράλληλα, όμως, μη διστάζετε να του δείχνετε κι εσείς νέα πράγματα τώρα που είναι έτοιμο να μάθει. Μην είστε και τόσο επιλεκτική με το είδος της ψυχαγωγίας που του προσφέρετε. Τα πρώτα χρόνια, η μάθηση είναι μια εντελώς τμηματική διαδικασία, γι’ αυτό θα βοηθήσετε καλύτερα το μωρό σας αν του προσφέρετε μια ποικιλία ευκαιριών μάθησης.
Οι εκρήξεις αυτές ακολουθούνται πάντα από περιόδους στις οποίες η ανάπτυξη μοιάζει να επιβραδύνεται. Δείτε τες ως περιόδους ανάκαμψης, κατά τις οποίες το παιδί εμπεδώνει τις δεξιότητες που έμαθε πρόσφατα και προετοιμάζεται για την επόμενη μαθησιακή έκρηξη. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό και αφήστε το να εξασκηθεί στις δεξιότητες που έχει ήδη μάθει.
Στη διάρκεια αυτών των περιόδων βραδύτερης μάθησης, μπορείτε να το βοηθήσετε συμμετέχοντας. Για παράδειγμα μπορείτε να ξαναθυμηθείτε ένα τραγουδάκι ή να παίξετε μαζί ένα παιχνίδι συναρμολόγησης γεωμετρικών σχημάτων.
Να θυμάστε ότι το μωρό σας μεγαλώνει, αναπτύσσεται και μαθαίνει με ρυθμό που δεν είναι σταθερά ο ίδιος.