Ξεσπάσματα θυμού και πώς να τα αντιμετωπίσετε
Τα περισσότερα παιδιά από την ηλικία των 18 μηνών και έπειτα, περίπου έως την ηλικία των 3-4 ετών θα εκδηλώσουν μια "δύστροπη" συμπεριφορά με πολύ έντονα ξεσπάσματα, φωνές κλάματα και πολύ θυμό.
Είναι τα λεγόμενα tantrums που κάνουν το παιδί σας να βγαίνει εκτός εαυτού και εσάς σας φτάνουν στα όρια της υπομονής σας.
Ωστόσο αυτά τα ξεσπάσματα είναι μέσα στην φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Συνειδητοποιώντας ότι είναι μια ξεχωριστή μονάδα από εσάς, μαθαίνοντας το ναι και το όχι και έχοντας έναν κόσμο ερεθίσματα, ο μικρός εξερευνητές ανυπομονεί να μάθει τα πάντα, μάχεται για την αυτονομία του και δεν θέλει πλέον τα πάντα έτοιμα.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θέλει να φύγετε από το πάρκο, ότι δεν θέλει να ντυθεί το πρωί ή να αλλάξει πάνα. Μπορεί να σημαίνει λοιπόν μεγάλη καθυστέρηση χρονικά και λίγο παραπάνω στρες για εσάς....
Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να αφήνουμε το παιδί μας να επιλέγει και να κάνει ότι θέλει μόνο του, πάντα έως ένα όριο ασφάλειας φυσικά. Η αίσθηση επιτεύγματος θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση του και θα το κάνει σε βάθος χρόνου πιο ευτυχισμένο. Υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι για να ενθαρρύνετε ένα παιδί να είναι ανεξάρτητο όπως ένα δεύτερο μωρό ή ο παιδικός σταθμός.
Η αυτονομία βοηθάει και τον αποχωρισμό της πάνας μη ξεχνάτε!
Τα ξεσπάσματα σταματούν περίπου στα 4 έτη. Ως τότε να επιλεγείτε τις μάχες σας! Μην μπλέκεστε σε έναν αγώνα εξουσίας για το ποιος έχει "το πάνω χέρι".
Ορίστε μερικές συμβουλές:
- Αναγνωρίστε τις αιτίες της αναστάτωσης και προσπαθήστε να ηρεμείτε το παιδί πριν ξεσπάσει έντονα.
- Δώστε επιλογές στο παιδί αλλά συγκεκριμένες όχι αόριστες. Πείτε για παράδειγμα "θέλεις να βάλεις τη μπλε ή τη κόκκινη φούστα;". Αυτό δίνει την αίσθηση ανεξαρτησίας στο παιδί και του κάνει καλό.
- Δώστε στο παιδί περισσότερο χρόνο να προσπαθήσει μόνο του και μην αφήνετε τον εαυτό σας να αρπάξει με ένταση αυτό που θέλει να κάνει το παιδί και να το κάνετε εσείς για εκείνο. Είναι υποτιμητικό και θα σας δώσει ένα παθητικό παιδάκι στο μέλλον.
- Επιλέγετε τις μάχες σας: μάθετε που και πότε να υποχωρείτε και εάν αξίζει να κρατάτε σταθερή αντίσταση για κάτι. Να είστε αμείλικτοι σε θέματα ασφάλειας αλλά πραγματικά αξίζει να ουρλιάζει και να χτυπιέται ένα παιδί επειδή δεν θέλει να κάνει μπάνιο μια φορά πριν τον ύπνο;
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr