Πώς θα βοηθήσω την κόρη μου να αποδεχτεί την εξωτερική της εμφάνιση
Πολλά νεαρά κορίτσια περνούν μια περίοδο κατά την οποία βιώνουν συναισθηματική δυσφορία ενώ κοιτάζονται στον καθρέφτη και μισούν αυτό που βλέπουν.
Δεν σημαίνει ότι τους συμβαίνει κάτι ανησυχητικό, απλά είναι υπερβολικά πιεσμένες προκειμένου να αγγίξουν την τελειότητα και γι` αυτό την στιγμή που συγκρίνουν τον εαυτό τους με το ιδανικό αλλά μη-πραγματικό που προβάλλουν τα ΜΜΕ, οι ταινίες και η μουσική βιομηχανία, θεωρούν ότι υστερούν σημαντικά στην εμφάνισή τους και αισθάνονται άσχημα για το σώμα τους. Όμως, η δυσανασχέτηση με την εμφάνιση τους δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες για να αλλάξουν την εικόνα τους. Έτσι τα κορίτσια μπορεί να οδηγούνται σε ελάχιστα κιλά και συνεχείς δίαιτες.
Αναμενόμενο είναι οι γονείς να αγχώνονται όταν βλέπουν το παιδί τους να υποτάσσεται στις κοινωνικές πιέσεις και να εμφανίζει θέματα αυτοεκτίμησης με σημαντική επίπτωση στην καθημερινή τους λειτουργικότητα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να δουλεύετε με το παιδί σας από μικρές ηλικίες, βοηθώντας τα κορίτσια να χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους και να συνειδητοποιήσουν ότι είναι όμορφες και ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να μπουν στο «κουτί» που δημιουργεί η κοινωνία. Θα βοηθήσει να τους εξηγήσετε τις σωματικές αλλαγές που θα έρθουν στην εφηβεία ώστε να ξέρουν τι είναι φυσιολογικό να περιμένουν. Επίσης να σεβαστείτε την σημασία που έχει για εκείνες η εμφάνισή τους και ότι μετράει περισσότερο από καθετί αυτή την στιγμή. Να τους δώσετε χώρο και χρόνο να συνηθίσουν το σώμα τους ενώ αλλάζει. Να αποφύγετε κάθε είδους σχολιασμού στην εμφάνισή τους καθώς δεν υπάρχει κάτι για το οποίο χρειάζεται να γελάσετε όπως και να μην τις κρίνετε διότι κάτι τέτοιο προσβάλει την αυτοεκτίμησή τους. Θα χρειαστεί να ανεχτείτε τις αλλαγές που μπορεί να κάνουν εν μέσω πειραματισμών όπως και να τις ενθαρρύνετε να αποδεχτούν σωματικές αδυναμίες επειδή το ιδανικό δεν είναι κάτι αληθινό. Η ενίσχυση προσωπικών αξιών ξέχωρα από τη εμφάνιση θα τις ωθήσουν σε άλλες πτυχές της αυτοεκτίμησής τους. Μοιραστείτε δικά σας θέματα από το παρελθόν που αφορούν την εμφάνισή σας ώστε η έφηβή σας να γνωρίζει ότι κι η μητέρα της πέρναγε κάτι παρόμοιο.
Παρ` όλο που είναι φυσιολογικό για μια κοπέλα στην εφηβεία να αρχίσει να ασχολείται περισσότερο με την εμφάνισή της, θέλει προσοχή ώστε να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πότε αυτή η φυσική ενασχόληση μετατρέπεται σε μη-φυσιολογική εμμονή. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια τα οποία θα πρέπει να ωθήσουν έναν γονέα να ζητήσει βοήθεια για την κόρη του ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις μη-ρεαλιστικές προσδοκίες που έχει για τον εαυτό της.
Αν την βλέπετε να είναι λυπημένη για την εμφάνισή της συχνά, αποφεύγει κοινωνικές συνευρέσεις, αναφέρεται συχνά σε διορθωτικές επεμβάσεις και ζητάει να κάνει κάτι, κλαίει για την εικόνα της, δεν αισθάνεται ποτέ αρκετά καλή, καταφεύγει σε τακτική βάση σε δίαιτες και είναι υπερβολικά επικριτική με την εμφάνισή της, τότε πρέπει να δείξετε περαιτέρω έγνοια για την συναισθηματική δυσφορία της.
Δυστυχώς οι διατροφικές διαταραχές είναι πιο συχνές στις ηλικίες 13-25. Γι` αυτό και συστήνουμε στους γονείς να συμμετέχουν στη ζωή του παιδιού τους από νωρίς, ενθαρρύνοντάς τα να εστιάσουν στα καλύτερα χαρακτηριστικά τους, και σε αυτά που έχουν αποκτήσει με δική τους συμβολή.
Ολόκληρη η οικογένεια πρέπει να κατανοήσει και να είναι μέρος της «θεραπείας»
Και οι δύο γονείς πρέπει να βοηθούν στην ενθάρρυνση της κόρη τους. Οι μητέρες πρέπει να ελέγξουν τον τρόπο που μιλάνε οι ίδιες στον εαυτό τους και να διασφαλίζουν ότι δεν παραπονιόνται υπερβολικά για δικά τους χαρακτηριστικά . Την ίδια στιγμή οι μπαμπάδες πρέπει να κάνουν θετικά σχόλια στην κόρη τους και την σύζυγό τους σε τακτική βάση, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα κορίτσια να αναπτύξουν υγιέστερη εικόνα εαυτού.
Αν η κόρη σας συνεχίζει να υποφέρει με θέματα που αφορούν την εικόνα της, εξισώνει την προσωπική της αξία με την εμφάνιση, καταλήγει σε πολύ αυστηρά και αυτοκαταστροφικά κριτήρια για να κατακρίνει ή να αλλάξει το «πακέτο» με το οποίο έχει έρθει σε αυτό τον κόσμο, αυτό σημαίνει ότι η άποψη που έχει για τον εαυτό της επηρεάζει πολύ την ζωή της, την βάζει σε κίνδυνο αρνητικών συμπεριφορών και πρέπει να μιλήσετε άμεσα με ειδικό. Μερικές φορές χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια για να βοηθηθεί ένα μικρό κορίτσι να ξεπεράσει τα θέματα με την εικόνα της, ιδίως όταν αυτά την οδηγούν σε κατάθλιψη , ουσίες, αλκοόλ ή διατροφικές διαταραχές.
Αρκετά κορίτσια δεν τα πηγαίνουν καλά με την εικόνα τους και θεωρούν τον εαυτό τους μη-ελκυστικό. Δουλεύοντας με αυτά τα όμορφα νεαρά κορίτσια, τους μαθαίνουμε πώς να αναγνωρίζουν τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική τους ομορφιά. Να ανακαλύψουν τρόπους να αισθάνονται ικανοποίηση με τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους, τους στόχους τους για το μέλλον και τις σχέσεις τους. Έχουν ανάγκη τα εργαλεία που θα τις βοηθήσουν να ανακτήσουν την αυτοεκτίμησή τους και να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Είναι σημαντικό για αυτές να αντιμετωπίσουν τον κόσμο με αυτοπεποίθηση αντί να ζουν μια περιορισμένη ζωή λόγω των εσωτερικών θεμάτων με την εμφάνισή τους.
Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com