Οταν ένα παιδί χαρίζει τα παιχνίδια του, μπορεί να νιώθει ανασφάλεια;
Μπορεί να μην είναι και τόσο «αθώα» χειρονομία.
Μα υπάρχουν παιδιά που χαρίζουν τα παιχνίδια τους χωρίς να γκρινιάζουν ή να διαμαρτύρονται; Κι όμως υπάρχουν.
Σύμφωνα με ψυχολόγους αυτή η …χειρονομία μπορεί να μην σημαίνει πάντα κάτι, όμως συχνά μπορεί να υποκρύπτει την βαθύτερη ανάγκη του παιδιού να νιώσει αποδοχή και προσπαθεί να την «εξαγοράσει» με δώρα.
Είναι πολύ πιθανό το παιδί να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και με το να χαρίζει παιχνίδια να πιστεύει ότι μπορεί να έχει φίλους και να γίνει αποδεκτό.
Προσπαθήστε λοιπόν να του ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του επιβραβεύοντας τις προσπάθειές του στο διάβασμα, στα σπορ και βοηθήστε το να αγαπήσει τον εαυτό του και την αυτονομία του.
Επίσης, θα πρέπει να του εξηγήσετε ότι αν δεν παίρνει δώρα στα άλλα παιδιά, θα καταλάβει ποιος το αγαπάει αληθινά. Αυτό, ακόμα κι αν είναι οδυνηρό, θα πρέπει να το αποδεχθεί και να μάθει να το αντιμετωπίζει ακόμα κι αν έχει ψυχικό κόστος.
Εάν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει την αυτοπεποίθηση, αυτοί είναι οι εξής:
- Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητες και ασχολίαστες οι καλές στιγμές του παιδιού. Επιβραβεύεστε το με λόγια και με αγκαλιές.
- Δώστε προσοχή όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει. Μην το διακόπτετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.
- Παραδεχτείτε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέλειος γονιός, δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά.
- Εάν υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια, αποφύγετε τις συγκρίσεις. Το ίδιο ισχύει και αν είναι μοναχοπαίδι. Το τι έχει καταφέρει το γειτονόπουλο, το ξαδελφάκι ή το παιδί του γνωστού σας, δεν έχει καμία σημασία για το παιδί σας.
- Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα
- καλύτερα.
Εστιάστε στα θετικα στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού και αναδείξτε τα. - Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Αν κάτι για σας φαντάζει εύκολο για το παιδί σας δεν είναι. Μην ξεχνάτε λοιπόν να το στηρίζετε κάθε φορά που προσπαθεί, και ειδικά όταν αποτυγχάνει.
- Αν δεν βρίσκετε τα σωστά λόγια, απλώς αγκαλιάστε το ...
- Να αποφεύγετε απειλές του τύπου «αν δεν το κάνεις, θα ...»
- Αν το παιδί πιστεύει ότι κάτι είναι σημαντικό, θεωρήστε το κι εσείς.