Ζήλια μεταξύ αδερφών: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;
Η ζήλια μεταξύ αδερφών είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο σε κάθε οικογένεια.
Είναι μάλιστα ένα αναπτυξιακό στάδιο που κάθε παιδί θα περάσει για να μπορέσει να αποδεχτεί τον "άλλον", την καινούρια προσθήκη μέσα στην οικογένεια και να αναγνωρίσει τη θέση του απέναντι στους γονείς του και στον ίδιο.
Όταν τα αδέρφια είναι ιδίου φύλου η ζήλεια δυστυχώς είναι εντονότερη λόγω ομοιότητας. Τα αδέρφια διαφορετικών φύλων είναι ως ένα βαθμό διαφοροποιημένα λόγω αυτού και κάποιες διαφορές είναι λιγότερο έντονες.
Η στάση και συμπεριφορά των γονιών είναι κρίσιμη σε αυτή την φάση. Δεν πρέπει να λένε ψέματα ή να προσπαθούν να δημιουργήσουν ενοχές στο παιδί που εκφράζει τη ζήλια του. Είναι σημαντικό να υπάρχει πλήρης αποδοχή σε όλα τα συναισθήματα των παιδιών μας είτε είναι αρνητικά είτε είναι θετικά.
Επομένως χωρίς το παιδί να νιώσει απόρριψη ή ενοχές για αυτά που νιώθει είναι σημαντικό να του εξηγούμε ότι είμαστε δίπλα του και μπορούμε να βρούμε μια λύση.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για τη ζήλια μεταξύ των παιδιών τους;
- Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο ατομικά με το κάθε σας παιδί. Μια βόλτα για ένα παγωτό και ένας μικρός περίπατος αρκούν για να ενισχύσετε τον μεταξύ σας δεσμό.
- Επίσης βασικό είναι να φροντίσετε ώστε να υπάρχει ατομικός χώρος για το κάθε σας παιδί. Εάν μοιράζονται το δωμάτιό τους, ας υπάρχει ένα συρτάρι έστω που να είναι αποκλειστικά του κάθε παιδιού. Ο προσωπικός χώρος είναι πολύ σημαντικός για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών μέσα στην οικογένεια. Δεν χρειάζεται και δεν είναι απαραιτήτως λειτουργικό τα αδέρφια να μοιράζονται τα πάντα ή να κάνουν τα πάντα "μαζί".
- Μην δίνετε μεγάλη βαρύτητα στα αισθήματα ζήλειας και στις όποιες εκρήξεις θυμού μεταξύ των παιδιών. Να είστε ήρεμοι και να θέτετε όρια ή κανόνες ακόμη και γραπτά, και πάντα να κρατάτε την ψυχραιμία σας.
Μην ξεχνάμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και τα παιδιά μας χρειάζονται την αποδοχή τους από εμάς.
Μην κατηγορείτε, μην τιμωρείτε, μην δημιουργείτε ενοχές...
Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr