Το παιδί μου ζηλεύει. Τι να κάνω;
Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας εκφράζεται με ζήλια προς τα αδέλφια ή τους φίλους του και δεν ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε;
Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να έρθει διακριτικά στη ζωή του παιδιού σας. Μπορεί να προκύψει από τις σχέσεις που έχει με τα αδέλφια του, τους φίλους ή τους συμμαθητές του. Το νέο ποδήλατο του φίλου του θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προκαλέσει τη ζήλια του παιδιού σας. Μόλις εντοπίσετε συμπεριφορές ζήλιας καλό θα είναι να κάνετε εκείνες τις κινήσεις που θα αποτρέψουν το παιδί σας να έχει αυτά το αρνητικό συναίσθημα πριν γίνουν εντονότερα και αποτελέσουν εμπόδιο στη σωστή ανάπτυξή του και τις σχέσεις του με τους άλλους.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της ζήλιας
Μετατρέψτε τη ζήλια σε φιλοδοξία
Διοχετεύστε τη ζήλια που νιώθει το παιδί σας σε ένα θετικό συναίσθημα. Για παράδειγμα αν ζηλεύει τους καλούς βαθμούς του συμμαθητή του ενθαρρύνετέ το ώστε να μελετήσει περισσότερο και να και να πάρει και εκείνο καλούς ή καλύτερους βαθμούς.
Ακούστε το παιδί
Στις περισσότερες περιπτώσεις η συμπεριφορά που εκφράζεται με ζήλια έχει τις ρίζες της σε άλλα αίτια. Συζητήστε με το παιδί σας και κάντε το να σας πει τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ζηλεύει ένα συγκεκριμένο άτομο. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί σας μπορεί να έχει χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.
Διαβάστε του σχετικές ιστορίες
Οι κλασικές ιστορίες και τα παραμύθια έχουν πολλά ηθικά μηνύματα από τα οποία το παιδί σας μπορεί να μάθει κατά τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξής του. Διαβάστε του ένα παραμύθι την ώρα του ύπνου ή αν μπορεί να διαβάσει μόνο του αγοράστε του σχετικά βιβλία. Οι ιστορίες αυτές θα βοηθήσουν το παιδί σας να καταλάβει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.
Εξηγήστε χρησιμοποιώντας παραδείγματα
Ένα άλλο μεγάλο τέχνασμα για να τονίσουμε τη σημασία της ύπαρξης θετικών συναισθημάτων είναι να ορίσετε τον εαυτό σας ως παράδειγμα. Μιλήστε για τους άλλους για την αίσθηση του χιούμορ τους, την καλή συμπεριφορά ή οποιοδήποτε άλλο θετικό χαρακτηριστικό μπορεί να έχουν. Να εκφράζετε τέτοιου είδους φιλοφρονήσεις προς τρίτους μπροστά στο παιδί σας.
Διδάξτε το παιδί σας τη σημασία της συνεργασίας
Τα παιδιά τείνουν να κρατούν μνησικακία εναντίον άλλων παιδιών χωρίς λόγο. Εάν συμβαίνει αυτό, διδάξτε στο μικρό σας τη σημασία της συνεργασίας και της φροντίδας. Αυτό θα το βοηθήσει να απαλλαγεί από ανασφάλειες που ίσως το απασχολούν. Αργά ή γρήγορα, θα βρείτε το παιδί σας να απολαμβάνει την παρέα ενός παιδιού που κάποτε ζήλευε.
Μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών σας
Μην συγκρίνετε την απόδοση ή τον χαρακτήρα του ενός παιδιού σας με του. Αυτές οι συγκρίσεις θα κάνουν τα παιδιά να καταλήξουν ότι «την αγαπάς περισσότερο από μένα» ή «νομίζεις ότι είναι καλύτερος».
Μην συγκρίνετε τις σχολικές επιδόσεις
Ποτέ μην συγκρίνετε στις σχολικές επιδόσεις του παιδιού σας με τα αδέλφια ή τους φίλους του. Δεν θα βοηθήσουν το παιδί σας να εργαστεί σκληρότερα. Αντ 'αυτού, τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια του και μπορεί να προκαλέσουν συναισθήματα ζήλιας.
Το πιο βασικό από όλα είναι το παιδί σας να νιώθει ότι το αγαπάτε και το στηρίζετε για το ποιο εκείνο είναι. Τονίστε τα θετικά του σημεία και τις ικανότητές του, ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του. Μάθετέ το παιδί σας να μοιράζεται, να βοηθά και να συνεργάζεται δίνοντας εσείς πρώτοι το θετικό παράδειγμα.