Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή: Τι συμβαίνει όταν το παιδί θυμώνει και δεν σας ακούει
Μάθετε τα πάντα για την Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή.
Ο εγκέφαλος των παιδιών είναι διαφορετικός από τον εγκέφαλο των ενηλίκων, και αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στους γονείς.
Μερικές φορές, όταν ο εγκέφαλος του παιδιού διαφέρει από το σύνηθες, οι δυσκολίες αυτές μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Στις περιπτώσεις αυτές, η συμπεριφορά του παιδιού, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διάφορες διαταραχές. Οι τρεις διαταραχές που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και υπερκινητικότητας, η εναντιωματική προκλητική διαταραχή και οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή: Συμπτώματα
Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με ΕΠΔ συχνά είναι θυμωμένα, εκδικητικά και ευερέθιστα.Τείνουν επίσης να είναι αντιδραστικά και να αψηφούν τα άτομα που έχουν εξουσία.
Η ΕΠΔ εμφανίζεται συνήθως σε οικογένειες όπου υπάρχει ιστορικό ΔΕΠΥ και άλλων διαταραχών της διάθεσης, παρότι παραμένει άγνωστο αν αυτό υποδηλώνει μια γενετική ή περιβαλλοντική γενεσιουργό αιτία. Η ΕΠΔ μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή παραμορφώσεις στον εγκέφαλο, παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετά ερευνητικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ή να καταρρίπτουν τη θεωρία αυτή.
Όπως συμβαίνει και με τη ΔΕΠΥ, ενδέχεται να υπάρχει επίσης μια μη ομαλή λειτουργία κάποιων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. 'Ερευνες δείχνουν ότι ένα μη τυπικό μοτίβο δραστηριοποίησης στο μετωπικό τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, τον έλεγχο των παρορμήσεων και την κριτική ικανότητα.
Για να γίνει θετική διάγνωση, το παιδί πρέπει να έχει επιδείξει την προκλητική συμπεριφορά για τουλάχιστον έξι μήνες.
Το να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ήπια πειθαρχία.