Οι πιο συχνοί φόβοι των παιδιών και πως θα τους αντιμετωπίσετε
Όταν ήμασταν παιδιά, λίγο πολύ όλοι είχαμε φοβίες που τώρα τις θυμόμαστε και γελάμε.
Οι φόβοι των παιδιών μπορεί να μας φαίνονται αστείοι ή παράλογοι, πρέπει όμως να τους λαμβάνουμε πάντα σοβαρά υπόψιν, να τους σεβόμαστε και όσο αυτά μεγαλώνουν να τα βοηθάμε να τους αντιμετωπίσουν!
1. Ο φόβος για το σκοτάδι
Το σκοτάδι είναι ένας από τους πιο συχνούς φόβους των παιδιών και μάλιστα πολλά, δεν τον ξεπερνάνε ποτέ. Τα παραμύθια και η έντονη φαντασία των παιδιών, κάνουν τα παιδιά να φοβούνται τη νύχτα και το σκοτάδι, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να κοιμηθούν ή να έχουν συχνούς εφιάλτες.
Ιδιαίτερα μάλιστα στην ηλικία των τεσσάρων με εφτά ετών, που ένα παιδί διαθέτει την παιδική φαντασία αλλά παράλληλα αρχίζει να συνειδητοποιεί σιγά σιγά και τους πραγματικούς κινδύνους, φοβάται περισσότερο.
Τι μπορείτε να κάνετε: Φροντίστε το πρόγραμμα ύπνου του μικρού σας να είναι σταθερό και καλό είναι. Υιοθετήστε μία ρουτίνα ύπνου που θα το χαλαρώνει. Για παράδειγμα, χαμηλώστε τα φώτα στο σπίτι, φτιάξτε του ένα γάλα ή κάντε το ένα ζεστό μπάνιο. Μέχρι να ξεπεράσει τη φοβία του δοκιμάστε να αφήνετε την πόρτα του δωματίου του ανοιχτή και να ανάβετε ένα μικρό φωτάκι.
2. Ο φόβος για τους γιατρούς και το αίμα
Οι εξετάσεις ρουτίνας είναι απαραίτητες. Πολλά παιδιά βάζουν τα κλάματα και μόνο στην εικόνα ενός γιατρού ή οδοντιάτρου.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πρώτα από όλα εξηγήστε του τη σημασία των γιατρών στη ζωή μας. Αν σε κάποια εξέταση βάλει τα κλάματα, προσπαθήστε να το ηρεμήσετε λέγοντάς του ότι ο γιατρός είναι καλός και είτε ότι θα πάρει το πόνο αν είναι άρρωστο, είτε θα κάνει να μη πονέσει.
3. Ο φόβος του αποχωρισμού
Εμφανίζεται όταν το μικρό σας ξεκινήσει τον παιδικό ή τον βρεφονηπιακό σταθμό και για πρώτη φορά θα πρέπει να περάσει τόσες πολλές ώρες μακριά σας!
Τι μπορείτε να κάνετε: Περνάτε όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο με το παιδί σας και πάντα πριν φύγετε από το σπίτι -αν φεύγετε πρώτη- ή πριν το πάτε στο σχολείο, πείτε του του πότε θα το ξαναδείτε. Αποφύγετε τα ψέματα και να υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτε να τηρήσετε.
4. Ο φόβος για κάποια ζώα
Αρκετά παιδιά φοβούνται κάποια συγκεκριμένα ζώα. Ο φόβος αυτός πηγάζει είτε από κάποια κακιά εμπειρία ή από ιστορίες που μπορεί να έχουν ακούσει ή δει στην τηλεόραση και τα έχουν φοβίσει.
Τι πρέπει να κάνετε: Εξηγήστε στο παιδί σας ότι τα ζώα είναι καλά και ότι δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. Προσπαθήστε να του αλλάξετε την εικόνα που έχει στο μυαλό του για το ζώο που φοβάται. Μπορείτε ακόμα, εφόσον έχετε τη διάθεση και τη δυνατότητα, να πάρετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι και να αναθέσετε τη φροντίδα του στο μικρό σας. Σίγουρα μεγαλώνοντας θα μάθει να αγαπάει τα ζώα, ενώ παράλληλα έρευνες έχουν δείξει, ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο στο ίδιο σπίτι έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη ενός παιδιού.
5. Φόβος για τα φυσικά φαινόμενα
Οι αστραπές, οι κεραυνοί και κυρίως οι βροντές με τον απότομο ήχο τους, προκαλούν φόβο σε πολλά παιδιά.
Τι πρέπει να κάνετε: Εξηγήστε στο παιδί σας τα καιρικά φαινόμενα, πείτε του πώς δημιουργούνται οι αστραπές, οι βροντές, η βροχή και όσα το φοβίζουν. Όσο διαρκεί η κακοκαιρία, φροντίστε να περάσετε ευχάριστα και μείνετε κοντά του για να αισθάνεται ασφάλεια.
6. Φόβος για το θάνατο
Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και έρχονται σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα, τόσο συνειδητοποιούν τον κύκλο της ζωής, την αρρώστια και το θάνατο. Μπορεί να ξέρουν για παράδειγμα ότι ο παππούς ή η γιαγιά ή κάποιος άλλος συγγενής είναι στον ουρανό, αλλά ταυτόχρονα βιώνουν την αίσθηση της απώλειας και ο φόβος μη χάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα γίνεται πιο αισθητός.
Τι πρέπει να κάνετε: Εκπέμπετε αισιοδοξία για ζωή και μεταδώστε την στο παιδί σας. Εξηγήστε του ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα και ότι είστε και θα είστε δίπλα του.