Επτά tips για ένα ανεξάρτητο και υπεύθυνο παιδί
H υπευθυνότητα είναι κάτι που διδάσκεται στα παιδιά από την πολύ μικρή τους ακόμη ηλικία.
Έχετε παρατηρήσει ότι το μικρό σας είναι ευθυνόφοβο και με την πρώτη ασυνέπεια στη συμπεριφορά του, βρίσκει αμέσως μια δικαιολογία; Μήπως όταν γίνεται μία ζημιά ρίχνει το φταίξιμο σε κάποιον άλλον ακόμη και αν φταίει αυτό;
Ίσως ήρθε η ώρα να διδάξετε την υπευθυνότητα στο παιδί σας. Μία έννοια πού αν και μπορεί να φαντάζει δύσκολο να την εξηγήσουμε σε ένα παιδί, με τη σωστή μεθοδολογία μπορεί να την υιοθετήσει το μικρό μας και να τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.
1. Κάνε τη σύνδεση της πράξης με τις συνέπειές της
Ένα παιδί είναι πολύ μικρό για να μπορεί από μόνο του να κάνει τη σύνδεση της εκάστοτε πράξης του με τις συνέπειές της, για αυτό ακριβώς και πρέπει εσείς να είστε αυτή που θα του εξηγήσετε τι αντίκτυπο έχει αυτό που κάνει, τόσο στον ίδιο όσο και στους γύρω του.
2. Γίνετε εσείς το παράδειγμα
Ένα παιδί αντιγράφει και μιμείται τις συμπεριφορές που βλέπει γύρω του. Γίνετε εσείς το πρότυπο και διδάξτε την υπευθυνότητα στα παιδιά σας μέσα από τη δική σας συμπεριφορά.
3. Ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια
Το μικρό σας πρέπει να αισθάνεται την άνεση ανά πάσα στιγμή να σας μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί και να έχετε μία σχέση ειλικρίνειας. Δείξτε του ότι ό,τι και να γίνει εσείς θα είστε δίπλα του και ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί.
4. Ζητήστε τη γνώμη του μικρού σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες
Με αυτόν τον τρόπο θα το ενθαρρύνετε να εκφράζει και να υποστηρίζει τη δική του άποψη. Επίσης θα νιώσει ότι το υπολογίζετε και ότι το εμπιστεύεστε.
5. Η επιβράβευση μετράει
Επιβραβεύστε μία καλή πράξη του μικρού σας και εξηγήστε του γιατί το επιβραβεύετε.
6. Βάλτε προτεραιότητες
Το παιδί σας είναι σημαντικό, ήδη από την μικρή του ακόμη ηλικία, να μάθει να βάζει προτεραιότητες και αν αντιλαμβάνεται τι είναι πιο σημαντικό από κάτι άλλο.
7. Πείτε αυτό που θέλετε με άλλα λόγια
Πολλές φορές μπορεί να λέτε κάτι ξανά και ξανά, αλλά το μικρό σας να μη λέει να σας ακούσει. Δοκιμάστε να αλλάξετε τα λόγια σας και είναι πολύ πιθανό να παρατηρήσετε διαφορά στη συμπεριφορά του.
Πηγή: momjunction.com