Πως θα μάθω το παιδί μου να μοιράζεται;
Τι θέλει ένας γονιός όταν μεγαλώνει τα παιδιά του; Να παίζουν όμορφα με άλλα παιδάκια, να μην μαλώνουν και να μοιράζονται. Για να το κάνουν όμως πρέπει εμείς να τους διδάξουμε το πώς.
Τα μικρά παιδιά έχουν την νοοτροπία να θέλουν ό,τι είναι δικό τους, και να μη το δίνουν και ό,τι δεν είναι δικό τους να το θέλουν επίσης. Τα μικρά παιδιά ξέρουν ποια πράγματα είναι δικά τους αλλά δεν κατανοούν ποια δεν είναι και όταν τα βλέπουν κάπου νομίζουν ότι μπορούν να τα έχουν και αυτά.
Τι κάνουμε λοιπόν όταν το παιδί μας δεν θέλει να μοιράζεται και τσακώνεται;
Τα μικρά παιδιά είναι από την φύση τους εγωκεντρικά και τείνουν να κάνουν τα πράγματα όπως αυτά θέλουν.Θέλει χρόνο και χρόνια για να μπορέσει να καταλάβει ότι πρέπει να ενδιαφέρεται και για τους άλλους και να μην παίζει μόνο του.Μην το μαλώσετε. Εξηγήστε του ότι πρέπει να δώσει το παιχνίδι του για λίγο στο άλλο παιδάκι και εσείς δώστε του αντίστοιχα από το άλλο παιδάκι κάποιο άλλο παιχνίδ. Με τον καιρό θα καταλάβει ότι δίνουμε και παίρνουμε και έτσι παίζουμε όλοι μαζί και όχι μόνοι.
Για να βάλουμε το παιδί σε μια διαδικασία του να αρχίσει σιγά σιγά να σκέφτεται πως πρέπει να παίζει και να μοιράζετε πρέπει και εμείς στο σπίτι να του δίνουμε παραδείγματα.
-Μοιραζόμαστε με το παιδί κάποιο φαγητό,γλυκό κλπ.
-Mοirazόμαστε μαζί του κάποιες καραμέλες
-Μοιραζόμαστε κάτι με τον σύντροφό μας, ανταλλάσουμε κάτι για να το δει το παιδί ,καθώς τα παιδιά είναι μιμητές σε αυτά που κάνουν οι μεγάλοι.
-Ωθούμε το παιδί μας να μοιραστεί κάτι μαζί σας και επιβραβεύστε το με έπαινο ώστε να το ξανά κάνει.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν είναι πιο εύκολο να το εξηγήσετε βάζοντας το παιδί να σκεφτεί αν θα ήταν στην θέση του άλλου πως θα ένιωθε. Θα το καταλάβει εκείνη την στιγμή και σίγουρα θα υπάρξει φορά που δεν θα θέλει αμέσως να μοιραστεί αλλά υπενθυμίστε του πως θα ένιωθε αν θα ήταν στην θέση του άλλου.
Γενικός κανόνας σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά και την εκμάθηση είναι ότι χρειάζεται χρόνο και επιμονή. Μπορεί σε εμάς τους μεγάλους να φαίνονται όλα απλά και κατανοητά αλλά δεν είναι το ίδιο και στον κόσμο των παιδιών.