Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας
Παιδικές τραυματικές εμπειρίες: Τραυματικά γεγονότα ή τραυματικές εμπειρίες μπορεί να θεωρηθούν καταστάσεις απειλητικές για το άτομο που τις βιώνει.
Έχουν γίνει πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τις συνέπειες του τραύματος της παιδικής ηλικίας στην ψυχική υγεία, καταλήγοντας ότι μπορεί να επηρεάσει το άτομο με πολλούς τρόπους και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ζωή του.
Τραυματικές εμπειρίες - ψυχικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν το παιδί
Γνωρίζουμε λοιπόν πως η έκθεση σε τραυματικές εμπειρίες όταν κάποιος είναι παιδί μπορούν να τραυματίσουν τον παιδικό ψυχισμό και μάλιστα οι βλάβες με τη σειρά τους να προκαλέσουν αγχώσεις καταστάσεις όπως έδειξε πριν λίγα χρόνια σχετική έρευνα, η οποία μελέτησε τη σχέση ανάμεσα στην Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή και την παιδική κακοποίηση, καταλήγοντας ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης που εκκρίνονται λόγω του ψυχικού τραύματος μπορούν να προκαλέσουν άγχος και κατάθλιψη, καθώς και ανεπάρκεια στους νευροδιαβιβαστές GABA.
Επίσης μπορεί να υπάρχει συνοσηρότητα και με άλλες αγχώδεις διαταραχές (αγοραφοβία, άγχος αποχωρισμού), διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, διαταραχή διαγωγής και εναντιωματική προκλητική διαταραχή, χρήση ουσιών.
Τραυματικές εμπειρίες - ψυχικά τραύματα: Τι είναι;
Τραυματικά γεγονότα ή τραυματικές εμπειρίες μπορεί να θεωρηθούν καταστάσεις απειλητικές για το άτομο που τις βιώνει και χαρακτηρίζονται από έντονο φόβο, τρόμο, μία αίσθηση αβοηθησίας ενώ τις περισσότερες φορές συνοδεύονται και από σωματικές αντιδράσεις, πχ. ζαλάδες, στομαχικές διαταραχές, ταχυκαρδία, τινάγματα…
Οι τραυματικές εμπειρίες του παιδιού... σταματάνε; Παύουν να υπάρχουν;
Δυστυχώς, το τραύμα συνεχίζει να επηρεάζει το παιδί ακόμα και μετά τη λήξη του συμβάντος, καθώς γίνεται γι αυτό ένα βαθύ βίωμα που το κουβαλάει και επηρεάζει όλη του τη ζωή στην πορεία. Θα έχετε ακούσει για ενήλικες και ψυχικά τραύματα και το αντίκτυπο στην καθημερινότητα, στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, στις ερωτικές τους σχέσεις, στη σχέση με τον ίδιο τους τον εαυτό. Κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό, ενώ ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας παρατηρείται γενικότερα…
Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας