Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Πώς διδάσκουμε στα παιδιά το σεβασμό στη διαφορετικότητα;

21 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού: Μία ημέρα αφιερωμένη στον άνθρωπο.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και είναι μία ημέρα αφιερωμένη στην εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Αφορμή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης ημέρας ήταν ένα τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής σκότωσε εν ψυχρώ 70 άτομα κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας έτσι τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Εξήντα ένα χρόνια μετά, ο ρατσισμός δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει με πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Ρατσισμός λόγω φύλου, λόγω εθνικότητας, ρατσισμός λόγω επαγγέλματος, εξωτερικής εμφάνισης και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

"Ρατσιστής δε γεννιέσαι, γίνεσαι" λέει ο σοφός λαός και είναι αλήθεια. Ο ρατσισμός θα πάψει να υφίσταται μόνο όταν αντικατασταθεί με το σεβασμό στη διαφορετικότητα που οφείλουμε να διδάξουμε στα παιδιά.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλήσουμε στα παιδιά για το ρατσισμό

Μία μέρα σαν τη σημερινή, μας υπενθυμίζει ότι η σιωπή δεν είναι η λύση. Ως γονείς πρέπει να αναλάβουμε ενεργό ρόλο, να μιλήσουμε στα παιδιά για το ρατσισμό και να τα βοηθήσουμε να αντιληφθούν την ομορφιά της διαφορετικότητας. Αυτό θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και συμπόνια για τους γύρω τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν το ρατσισμό και να μάχονται εναντίον του.

Πώς θα μιλήσουμε στα παιδιά για το ρατσισμό;

Δεν είμαστε ίδιοι, είμαστε όμως ίσοι
Στόχος είναι να εμπνεύσουμε στα παιδιά το όραμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Σε κάθε ήπειρο ζουν εκατομμύρια διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, έθιμα και συνήθειες. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, είναι όμως ίσοι και η διαφορετικότητα είναι αυτή ακριβώς που κάνει τον κάθε έναν μας τόσο ξεχωριστό.

Τα διαφορετικά πρόσωπα ρου ρατσισμού
Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο ρατσισμός έχει πολλά πρόσωπα. Είναι σημαντικό, τα παιδιά να κατανοήσουν τις διαφορετικές εκφάνσεις του ρατσισμού και να μάθουν να τις αναγνωρίζουν. Από την πολύ μικρή τους ακόμα ηλικία τα παιδιά δέχονται αμέτρητα ερεθίσματα, πόσο μάλλον στις μέρες μας που το διαδίκτυο και τα social media είναι ανεξάντλητες πηγές πληροφόρησης.

Η κατάλληλη συζήτηση για το ρατσισμός ανάλογα με την ηλικία του παιδιού
Τα μικρότερα παιδιά είναι πιο δύσκολο να κατανοήσουν έννοιες όπως δικαιώματα, ισότητα κτλ για αυτό και είναι σημαντικό η συζήτηση που θα γίνει να είναι ανάλογη με την ηλικία τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μαθαίνουν το σωστό και το λάθος και έχουν έντονη αίσθηση της δικαιοσύνης, επομένως μπορούμε να τους μιλήσουμε για τον ρατσισμό υπό αυτό το πρίσμα. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι σε θέση να μπουν στη θέση του άλλου, επομένως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πρακτικά παραδείγματα για να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν πώς αισθάνεται κάποιος που υφίσταται διακρίσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved