Έντεκα «καλοί τρόποι» για να διδάξετε στα παιδιά
Τι να μάθετε στα παιδιά σας από τη νηπιακή τους ακόμα ηλικία;
Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι ακούνε και βλέπουν γύρω τους. Συνεπώς, δεν είναι ποτέ "πολύ νωρίς" για να διδάξετε τα παιδιά καλούς τρόπους και κανόνες συμπεριφοράς. Ασφαλώς αυτό δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Και το πιο σημαντικό! Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε τα πρότυπά τους και ότι οι δική σας συμπεριφορά είναι αυτή που μιμούνται.
Μαθαίνοντας καλούς τρόπους από την μικρή τους ηλικία, τα παιδιά γίνονται ευγενικοί άνθρωποι μεγαλώνοντας, με ευαισθησίες και νοιάζονται για τον συνάνθρωπο τους. Ας δούμε λοιπόν οι πιο βασικοί.
Να λένε "ευχαριστώ" και "παρακαλώ"
Το πρώτο πράγμα που μπορούν να μάθουν τα παιδιά είναι να λένε "παρακαλώ" όταν ζητούν κάτι και "ευχαριστώ " όταν το δέχονται. Στην αρχή μπορεί να το κάνουν απλά και μόνο επειδή τους έχει ζητηθεί, μεγαλώνοντας όμως είναι πιο πιθανό να συνειδητοποιήσουν ότι τίποτε από ότι θέλουμε δεν είναι δεδομένο και την αξία του να τους δίνεται κάτι.
Να ρωτούν πριν πάρουν κάτι
Μάθετε στο μικρό σας να ζητάει την άδεια πριν πάρει κάτι που δεν του ανήκει, αλλά και να επιστρέφει πράγματα ή παιχνίδια που έχει δανειστεί.
Να ζητούν συγγνώμη
Μαζί με το "ευχαριστώ" και το "παρακαλώ", το να ζητούν συγγνώμη όταν έχουν κάνει κάτι λάθος, είναι κάτι ακόμα το οποίο πρέπει να μάθουν τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία. Μην ξεχνάτε ότι η ενσυναίσθηση είναι κάτι που καλλιεργείται.
Να χτυπούν την πόρτα πριν μπουν σε ένα δωμάτιο
Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καταλάβουν την έννοια της ιδιωτικότητας. Μάθετέ του να χτυπάει την πόρτα πριν μπει σε ένα δωμάτιο, κάνοντας κι εσείς το ίδιο πριν μπείτε στο δικό του.
Να καλύπτουν το στόμα του όταν βήχουν ή φτερνίζονται
Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ευγένειας, αλλά και υγιεινής και σίγουρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο κορονοϊός μας έχει κάνει να το συνειδητοποιήσουμε για τα καλά.
Να μην κοροϊδεύουν άλλους ανθρώπους
Τα παιδιά είναι αυθόρμητα και από τη μικρή τους ακόμα ηλικία πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι ωραίο να στεναχωρούν κάποιον κοροϊδεύοντάς τον, απλά για να γελάσουν ή να κάνουν πλάκα.
Να δείχνουν σεβασμό στους μεγαλύτερους
Ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας, έχει περισσότερες εμπειρίες, βιώματα, γνώσεις και αξίζει τον σεβασμό και τη φροντίδα μας. Ο σεβασμός στους μεγαλύτερους διδάσκεται από μικρές καθημερινές συνήθειες και κινήσεις, όπως το να βοηθήσουμε έναν ηλικιωμένο όταν θέλει να περάσει τον δρόμο , να του δώσουμε τη σειρά μας στο σούπερ μάρκετ κ.α. Τα παιδιά βλέπουν αυτές τις συμπεριφορές και τις μιμούνται τώρα, αλλά και μεγαλώνοντας.
Να μην δείχνουν ή να κοιτούν επίμονα άλλους ανθρώπους
Εξηγήστε στο παιδί ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει άβολα, όπως πιθανότατα θα ένιωθε και το ίδιο εάν βρισκόταν στην ίδια θέση.
Να συζητούν χωρίς να φωνάζουν
Από τη μικρή τους ακόμα ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να συζητούν και να κάνουν διάλογο. Ένας υγιής διάλογος δεν περιλαμβάνει φωνές, αλλά απαιτεί σεβασμό στον συνομιλητή και προσήλωση, κάτι που βέβαια το παιδί μαθαίνει εμπειρικά μέσα από τις δικές σας συζητήσεις.
Να παρέχουν βοήθεια σε όποιον το χρειάζεται
Για αρχή μπορείτε να μάθετε στο παιδί να κρατάει την πόρτα ανοιχτή όταν περνάει κάποιος, ή άλλα απλά πράγματα που μπορεί να κάνει για να παρέχει έστω και την παραμικρή βοήθεια σε άλλα μέλη της οικογένειας ή σε κάποιον τρίτο.
Να μάθουν να μοιράζονται
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ήδη από όταν ξεκινούν να παίζουν με συνομήλικούς τους. Μοιράζονται, σημαίνει νοιάζομαι και αυτό είναι κάτι που θα μάθει πρώτα από όλα μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας.
Πηγή: parenting.firstcry.com