Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Τα κορίτσια δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση ούτε στην τεχνολογία
- Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2021: «Ψηφιακή Γενιά. Η δική μας γενιά» το θέμα του σημερινού εορτασμού.
- Απογοητευτικά τα στοιχεία για την πρόσβαση των κοριτσιών στην τεχνολογία.
- Μεγάλο το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.
Ενώ η πανδημία έχει επιταχύνει τον ρυθμό υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών στην εκπαίδευση και την εργασία, περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο στο σπίτι τους.
Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα νεαρά κορίτσια είναι εκείνα που δεν έχουν τη δυνατότητα οποιαδήποτε ενασχόλησης με το διαδίκτυο. Ούτε καν της χρήσης κινητού τηλεφώνου.
Το χάσμα μεταξύ των φύλων για τους παγκόσμιους χρήστες του διαδικτύου αυξήθηκε από 11 % το 2013 σε 17 % το 2019. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, κυμαίνεται γύρω στο 43 %.
Αλλά το ψηφιακό χάσμα φύλου είναι κάτι περισσότερο από συνδεσιμότητα. Τα κορίτσια είναι επίσης λιγότερο πιθανό από τα αγόρια να χρησιμοποιούν και να κατέχουν συσκευές και να αποκτούν πρόσβαση σε δεξιότητες και δουλειές που σχετίζονται με την τεχνολογία.
«Μόνο αντιμετωπίζοντας την ανισότητα και τον αποκλεισμό που καλύπτουν περιοχές και γενιές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή επανάσταση για όλους, με όλους», τονίζει η Unisef με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Ημέρας Κοριτσιού.
'Ισως γι΄αυτό το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Κοριτσιού 2021 είναι «Ψηφιακή Γενιά. Η δική μας γενιά».
Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δεν απασχολούνται ούτε στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση σε σύγκριση με το 1 στα 10 αγόρια της ίδιας ηλικίας. Μέχρι το 2021, περίπου 435 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 47 εκατομμυρίων που ωθούνται στη φτώχεια ως αποτέλεσμα του COVID-19.
Στατιστικά στοιχεία
Η ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία δεν είναι η μοναδική ανισότητα που βιώνουν σήμερα τα κορίτσια σε πολλές χώρες του κόσμου. Έχουν πολλά και σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουν που σχετίζονται ακόμα και με την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια, ανά τον πλανήτη, αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις και προβλήματα τα οποία δεν είναι καν καταγεγραμμένα γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη και πιο συντονισμένη προσπάθεια.
1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι από το ξέσπασμα του COVID-19, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο γάμος των παιδιών αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τα κορίτσια παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, και ένα στα επτά πριν κλείσουν τα 15. Περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω από 18 χρονών, συνήθως σε άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία.
Ολες αυτές οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών σε διάφορα μέρη του κόσμου ώθησαν τον ΟΗΕ να ανακηρύξει την 11η Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child). Καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2011 και γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012.
Με πληροφορίες από το sansimera.gr, unicef.org