Φοβάται το παιδί τον οδοντίατρο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε
- Πέντε tips για να αντιμετωπίσετε τη φοβία του μικρού παιδιού για τον οδοντίατρο
- Μιλήστε του πριν την επίσκεψη στον γιατρό
- Τι να κάνετε πριν
- Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι
- Αφήστε το παιδί σας να έχει τον έλεγχο
- Μείνετε δίπλα του
Οι ειδικοί συνιστούν η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο να γίνεται τους πρώτους έξι μήνες από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από το πρώτο έτος. Έκτοτε προτείνονται οι επισκέψεις ανά έξι μήνες ή και συχνότερα εάν υπάρχει έντονο πρόβλημα τερηδόνας.
Γιατί τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο;
Πολλά παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο και δεν είναι παράλογο αν σκεφτούμε ότι καλούνται να μείνουν ακίνητα σε έναν άγνωστο χώρο ενώ κάποιο μη οικείο τους πρόσωπο βάζει διάφορα αντικείμενα στο στόμα του. Έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά είναι μία εμπειρία ακόμα πρωτόγνωρη, την οποία δεν έχουν συνηθίσει και είναι αναμενόμενο να την αντιμετωπίζουν με τρόμο και ανησυχία. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν;
Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε τις επισκέψεις από νωρίς και να τις επαναλαμβάνετε ανά εξάμηνο. Οι πρώτες φορές θα είναι πιο δύσκολες, σταδιακά όμως το παιδί θα συνηθίσει και θα εξοικειωθεί με τη διαδικασία. Μέχρι να γίνει αυτό μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω.
Μιλήστε στα παιδιά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για το παιδί θα αντιμετωπίσει πολύ πιο ήρεμα την επίσκεψη στον οδοντίατρο εάν πρώτα του μιλήσετε για αυτήν. Περιγράψτε του τη διαδικασία από τη στιγμή που θα φτάσετε εκεί μέχρι και όταν θα κάτσει στην καρέκλα ή μπορείτε και να παίξτε τον οδοντίατρο κάνοντας εναλλάξ τους ρόλους του γιατρού και του ασθενή.
Επίσης, μπορείτε να βρείτε διάφορα παραμύθια για τον οδοντίατρο, ιδιαίτερα βοηθητικά για τα παιδιά νηπιακής ηλικίας. Τέλος, ρωτήστε το εάν έχει κάποια απορία και αφήστε το να σας πει τυχόν φοβίες ή ανησυχίες που έχει.
Φροντίστε το παιδί να είναι ξεκούραστο και χορτάτο
Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στις δραστηριότητες εκτός σπιτιού εάν πρώτα έχουν ξεκουραστεί επαρκώς, έχουν ενυδατωθεί και έχουν φάει. Η κούραση και η πείνα τους προκαλούν εκνευρισμό και είναι πιο ανήσυχα. Πριν την επίσκεψη στον οδοντίατρο βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι χορτάτο, ότι έχει κοιμηθεί επαρκώς και εάν είναι δυνατόν προγραμματίστε το ραντεβού κάποια ώρα που να μην διαταράσσει την καθημερινή του ρουτίνα.
Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι
Εάν το παιδί σας έχει ένα αγαπημένο παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο που του προκαλεί χαλάρωση και χαρά, φέρτε το μαζί σας και στον γιατρό. Μπορεί να παίζει μαζί του όσο είστε στην αναμονή ή και να το κρατάει κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Αφήστε το παιδί να έχει τον έλεγχο
Αφού εξηγήσετε στο παιδί τη διαδικασία και τι να περιμένει κατά την εξέταση στον οδοντίατρο, αφήστε το να έχει τον έλεγχο. Να σηκωθεί μόνο του όταν ακούσει το όνομά του στην αίθουσα αναμονής. Μπορείτε επίσης να το παρακινήσετε να ρωτήσει ό,τι θέλει τον οδοντίατρο, ενώ μπορείτε κι εσείς να του εξηγείτε τη γίνεται σε κάθε στάδιο της εξέτασης για να το γνωρίζει.
Μείνετε δίπλα του
Καθίστε σε κάποιο σημείο που το παιδί θα μπορεί να σας βλέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Η παρουσία σας θα δημιουργήσει στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας και θα μπορείτε να το καθησυχάσετε πιο εύκολα αν δείτε ότι έχει αναστατωθεί.
Με πληροφορίες από moms.com