Αδελφικοί καυγάδες: Έξι τρόποι για να τους αποτρέψετε

  • Φροντίστε τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά
  • Να μην συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους
  • Βάλτε ξεκάθαρους κανόνες για όλους
  • Υιοθετήστε ρουτίνες
  • Επαινέστε τα για την καλή τους συμπεριφορά
  • Γίνετε το καλό παράδειγμα
  • Αφήστε τα παιδιά να τα βρουν μεταξύ τους

Οι καυγάδες μεταξύ αδελφών είναι αναπόφευκτοι. Ειδικά εάν τα παιδιά είναι κοντά σε ηλικία μπορεί ανά πάσα στιγμή μία απλή διαφωνία να μετατρέψει το σπίτι σε εμπόλεμη ζώνη. Πριν όμως φτάσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε.

Φροντίστε τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά

Τα αδέρφια θέλουν να νιώθουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν και τα εκτιμούν το ίδιο. Έτσι, δεν θα νιώθουν ότι πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την προσοχή και την αγάπη σας. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό με τους εξής τρόπους:

  • Περνόντας χρόνο με το κάθε παιδί ξεχωριστά
  • Δίνοντας μπόλικα φιλιά και αγκαλιές και στα δύο παιδιά
  • Αποφεύγοντας τις συγκρίσεις

Βοηθάει επίσης εάν το παιδί έχει κάποιον χώρο ή κάποια πράγματα που δεν χρειάζεται να μοιράζεται με τα αδέρφια του.

Βάλτε ξεκάθαρους κανόνες για όλους

Οι κανόνες βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τι μπορούν να κάνουν και τι όχι. Επίσης, βάζοντας όρια και κανόνες είναι πιο εύκολο και για τους γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά κανόνες συμπεριφορές και πώς είναι θεμιτό να συμπεριφέρονται το ένα στο άλλο.

Είναι σημαντικό τα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία θέσπισης των κανόνων αυτών και κάθε φορά που υπάρχει μία «παράβαση» να υπάρχουν και οι αντίστοιχες συνέπειες.

Υιοθετήστε ρουτίνες

Για παράδειγμα, αφήνετε τα παιδιά να επιλέξουν την ταινία που θα δείτε οικογενειακώς εναλλάξ. Έτσι, κάθε φορά θα γνωρίζουν ποιανού σειρά είναι να επιλέξει και θα αποφύγετε διαμάχες και τσακωμούς. Το ίδιο μπορείτε να ακολουθήσετε και για το επιτραπέζιο παιχνίδι που θα παίξετε, για το φαγητό που θα φτιάξετε, για τον προορισμό της βόλτας κτλ.

Επαινέστε τα για την καλή τους συμπεριφορά

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε την καλή συμπεριφορά και να την επαινείτε. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει πιο ευδιάκριτη και για το ίδιο το παιδί.

Γίνετε το καλό παράδειγμα

Ο γονιός είναι το πρότυπο για ένα παιδί. Οι δικές σας συμπεριφορές είναι αυτές που το παιδί θα μιμηθεί και θα υιοθετήσει μεγαλώνοντας. Είναι σημαντικό λοιπόν πρώτα από όλους εσείς να του δείξετε τον τρόπο να λύνει με ήρεμο διάλογο τις διαφορές του, να ακούει τον συνομιλητή του, να μάθει να ζητάει συγγνώμη όποτε χρειάζεται.

Αφήστε τα παιδιά να τα βρουν μεταξύ τους

Στην αρχή πιθανά να χρειάζεται καθοδήγηση. Αφήνοντας όμως το κάθε παιδί να εκφραστεί ή να διαχειριστεί μόνο του μία διαφωνία, έχει πολλά να μάθει και ίσως την επόμενη φορά να μην φτάσει καν στη διαφωνία ή τη διαμάχη με τον αδερφό του.

Πηγή πληροφοριών: raisechildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved