Πώς δεν θα βγουν τα παιδιά σας από την ρουτίνα τους το Πάσχα
- Έξι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην χαλάσουν την ρουτίνα τους
- Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο και το φαγητό
- Πάρτε τα πράγματά του στο χωριό
- Βάλτε όρια όσον αφορά τη διατροφή
- Βάλτε χρόνο στην τεχνολογία
- Σχέδιο για ομαδική δραστηριότητα
- Απολαύστε τη στιγμή
Έξι τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην χαλάσουν την ρουτίνα τους
Τα παιδιά το Πάσχα, που δεν έχουν σχολείο, αλλάζουν το ωράριο τους, βλέπουν τηλεόραση ή παίζουν μέχρι αργά. Οι αλλαγές στο πρόγραμμά τους μπορούν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές και τις διαθέσεις των παιδιών.
Οι δομημένες ρουτίνες, ακόμη και σε πολυάσχολες περιόδους όπως οι διακοπές, βοηθούν τους γονείς να ρυθμίζουν τις συναισθηματικές και λειτουργικές αλλαγές που υφίστανται τα παιδιά τους καθώς αναπτύσσονται.
Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην χαλάσουν την ρουτίνα τους:
Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο και το φαγητό
Θα υπάρξει κάποια απόκλιση και χαλάρωση από ένα κανονικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά οι γονείς θα πρέπει να τηρούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα πρότυπα ύπνου και διατροφής του παιδιού τους.
Oι ώρες ύπνου που συνιστάται για τα παιδιά ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Τα νήπια κοιμούνται συνήθως 11 έως 14 ώρες σε ένα 24ωρο. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 10 έως 13 ώρες. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι προέφηβοι 9 έως 12 ώρες τη νύχτα. Και οι έφηβοι 8 έως 10 ώρες.
Το να τρώνε τα παιδιά σε τακτικό πρόγραμμα βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και σακχάρου στο αίμα. Εάν οι δραστηριότητες έρχονται σε αντίθεση με το διατροφικό πρόγραμμα του παιδιού σας, προσπαθήστε να βρείτε μια μέση λύση όποτε είναι δυνατόν και να πάρετε μαζί σας υγιεινά σνακ εάν χρειάζεται.
Για τα νήπια και τα μικρότερα παιδιά, η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος φαγητού και ύπνου καθιστά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κούραση. Ανεξάρτητα από την ηλικία, λειτουργούμε καλύτερα όταν τρώμε και κοιμόμαστε σωστά.
Photo by Karl Fredrickson on Unsplash
Πάρτε τα πράγματά του στο χωριό
Τα είδη άνεσης από το σπίτι μπορεί να βοηθήσουν το παιδί σας να εγκλιματιστεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον: ένα μαξιλάρι, μια κουβέρτα, ή το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι.
Βάλτε όρια όσον αφορά τη διατροφή
Οι διακοπές προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε ανθυγιεινά τρόφιμα και επιδόρπια που δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα μικρότερα παιδιά, είναι πιο εύκολο να επιλέξουν τι θα βάλουν στο πιάτο τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και παίρνουν περισσότερες αποφάσεις μόνα τους, αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση.
Όταν πρόκειται για δίαιτα, το μέτρο είναι το κλειδί. Ένα παράδειγμα είναι να επιτρέπετε μια καθορισμένη ποσότητα γλυκών την εβδομάδα (δηλαδή ένα την ημέρα ή μόνο το Σαββατοκύριακο) και να αφήνετε στο παιδί να αποφασίσει πότε θα κεράσει τον εαυτό του ένα γλυκάκι.
Κάντε μια συζήτηση με το παιδί σας και εξηγήστε ότι τα όρια στην κατανάλωση δεν είναι τιμωρία, αλλά για να το βοηθήσετε να παραμείνει υγιές.
Βάλτε χρόνο στην τεχνολογία
Ενδέχεται να υπάρχει περισσότερη πρόσβαση στην τηλεόραση, τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές στο σπίτι, ενώ τα παιδιά κάνουν διακοπές από τον παιδικό σταθμό και το σχολείο. Ένας τρόπος για να το διαχειριστείτε αυτό είναι να βάλετε ένα συγκεκριμένο ημερήσιο χρόνο που θα αφήνετε τα παιδιά σας εκτεθειμένα στις οθόνες.
Σχέδιο για ομαδική δραστηριότητα
Προετοιμαστείτε για τις εσωτερικές και εξωτερικές επιλογές στην περιοχή σας, διαθέτοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και ενδυμασία. Όποιες επιλογές και αν είναι διαθέσιμες, προσπαθήστε να κάνετε κάποιες από αυτές τις οικογενειακές δραστηριότητες, και ζητήστε από το παιδί σας να αποφασίσει. Αυτές μπορεί να είναι ευκαιρίες για τη δημιουργία οικογενειακών παραδόσεων.
Photo by Gabby Orcutt on Unsplash
Απολαύστε τη στιγμή
Εστιάστε στη δημιουργία αναμνήσεων με το παιδί σας. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνετε τα διαλείμματα από τη ρουτίνα σας ξεχωριστά αντί για αγχωτικά. Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα. Είναι σημαντικό για τους γονείς να χαλαρώνουν, να είναι παρόντες και να απολαμβάνουν αυτή την εποχή του χρόνου με τα παιδιά τους.
Με πληροφορίες από: pulse.seattlechildrens.org