Παθητική επιθετικότητα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
- Οι παθητικά επιθετικοί γονείς δείχνουν την κακοποίησή τους έμμεσα και όχι φανερά
- Τι περιλαμβάνει η παθητική επιθετικότητα
- Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια παθητικά επιθετική συμπεριφορά
Η παθητική επιθετικότητα είναι συνήθως σκόπιμη συμπεριφορά. Παίρνει πολλές μορφές και γενικά μπορεί να περιγραφεί σαν μη-λεκτική επιθετικότητα που εκδηλώνεται με αρνητική συμπεριφορά.
Άτομα που εμφανίζουν παθητική επιθετικότητα, αντί για να επικοινωνήσουν με ειλικρίνεια όταν αισθάνονται αναστατωμένοι, ενοχλημένοι ή απογοητευμένοι, εμφανίζουν αλλαγές στη συμπεριφορά, είναι σκυθρωποί, κλείνονται στον εαυτό τους και εμφανίζουν αντίσταση στην επικοινωνία, ή τα αιτήματα των άλλων δημιουργώντας σύγχυση γύρω από το θέμα. Η παθητική επιθετικότητα μπορεί να είναι απροκάλυπτη με προφανείς συμπεριφορές ή συγκεκαλυμμένη.
Οι παθητικά επιθετικοί γονείς δείχνουν την κακοποίησή τους έμμεσα και όχι φανερά
Τα παιδιά με παθητικά-επιθετικούς γονείς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παρόμοιες μορφές συμπεριφοράς που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τις ζωές τους, τις σχέσεις με τους φίλους τους, και αργότερα με τα δικά τους παιδιά. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν γονείς που τους ασκούν παθητική επίθεση, δυσκολεύονται να δημιουργήσουν στενές φιλίες και προσωπικές σχέσεις.
Η παθητικά-επιθετική συμπεριφορά αποτελεί ένα μοτίβο έμμεσης έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων, αντί της ανοιχτής αντιμετώπισης τους. Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του τι λέει ένα άτομο και με το τι κάνει.
Για παράδειγμα, κάποιος που ασκεί παθητική-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται ότι συμφωνεί —ίσως και με ενθουσιασμό—με ένα άλλο άτομο. Αλλά οι πράξεις του να δείχνουν το ακριβώς αντίθετο.
Τι περιλαμβάνει η παθητική επιθετικότητα
Τα σημάδια παθητικής-επιθετικής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν:
- Αγανάκτηση και αντίθεση στις απαιτήσεις των άλλων, ιδιαίτερα στις απαιτήσεις ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας
- Αντίσταση στη συνεργασία, αναβλητικότητα και εσκεμμένα λάθη ως απάντηση στις απαιτήσεις των άλλων
- Κυνική, ειρωνική ή εχθρική στάση
- Συχνά παράπονα για αίσθημα υποτίμησης ή εξαπάτησης
Αν και η παθητικά-επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι χαρακτηριστικό διαφόρων καταστάσεων ψυχικής υγείας, δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική ασθένεια. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και να προκαλέσει δυσκολίες στην εργασία, την οικογένεια και τις διαπροσωπικές σχέσεις και γενικότερα την κοινωνική ζωή του ατόμου που ακολουθεί τέτοιου είδους συμπεριφορά.
Αυτά τα άτομα πρέπει να επισκέπτονται έναν θεραπευτή σε συχνή βάση, για να λύσουν το πρόβλημά τους, ωστόσο αντ’ αυτού κάνουν τους κοντινούς τους ανθρώπους να πηγαίνουν σε ψυχοθεραπευτή.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια παθητικά επιθετική συμπεριφορά:
- Αναγνωρίστε τα συναισθήματα που προκαλούν τη συμπεριφορά αυτή
- Αναγνωρίστε τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς σας στα παιδιά σας
- Αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειες και τις αντιδράσεις σας
- Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε επιθετικοί όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα, αλλά να λάβετε μια αντικειμενική εικόνα της κατάστασης
- Μάθετε να εκφράζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με ειλικρίνεια, ώστε να ενισχύσετε τη σχέση με τα παιδιά σας
Με πλήροφορίες από mayoclinic.org
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr