Τα παιχνίδια που δεν αποχωριζόμαστε ποτέ γιατί «μεγαλώνουν» μαζί μας
Όσες μεγαλώνουμε παιδιά που έχουν διαβεί το «κατώφλι» της προσχολικής ηλικίας, γνωρίζουμε πως τα μικρά μας μπορεί να έχουν ένα παιδικό δωμάτιο γεμάτο με όλα τα καλά του κόσμου, με τα πιο σύγχρονα παιχνίδια, όμως, μόνο ένα από αυτά έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους.
Μοιάζει κάπως παράδοξο πως ενώ έχουν αναρίθμητες επιλογές στη διάθεσή τους, εκείνα επιμένουν να επενδύουν τον χρόνο τους στο ίδιο παιχνίδι, το οποίο δεν βαριούνται ποτέ, από όταν ήταν 3 ή 4 ετών.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αυτό αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν τελικά μία πραγματικά καλή επένδυση, η οποία έπιασε «τόπο» και όχι απλώς χώρο στο δωμάτιό τους. Αλήθεια, όμως, ποιο είναι αυτό το παιχνίδι που υπόσχεται πως θα συντροφεύει ένα παιδί σε κάθε ηλικιακό στάδιο; Ποιο είναι το παιχνίδι που ενώ το παιδί θα μεγαλώνει, εκείνο θα συνεχίζει να «μεγαλώνει» μαζί του και να του προσφέρει ατελείωτες στιγμές παιχνιδιού;
Κι όμως, αν παρατηρήσουμε λίγο περισσότερο τα παιχνίδια που εξελίσσονται σε… προεκτάσεις ή αχώριστους φίλους των παιδιών μας, θα συνειδητοποιήσουμε πως πρόκειται για αξιόπιστες επιλογές παιχνιδιών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάθε ηλικία, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν κάθε φορά ένα διαφορετικό κομμάτι του εαυτού τους και μία νέα δεξιότητα.
Πότε συστήνουμε στα παιδιά τα παιχνίδια που τα ακολουθούν στην ανάπτυξή τους
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ένα παιχνίδι που θα ακολουθεί το παιδί για πολλά χρόνια, συνήθως μπαίνει στη ζωή του στην ηλικία των 3 ετών. Αυτό συμβαίνει διότι στο συγκεκριμένο ηλικιακό στάδιο, το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τα σχήματα, τα χρώματα, τους αριθμούς, να κάνει τις πρώτες του απόπειρες να δημιουργήσει και να κατασκευάσει αντικείμενα, εξασκώντας τις κινητικές του δεξιότητες, ενώ εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με περισσότερες λέξεις που του χρειάζονται στην καθημερινότητα.
Συνεπώς, σε αυτήν την ηλικία παρέχουμε στα παιδιά παιχνίδια, τα οποία δεν έχουν μία συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά εξυπηρετούν πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς προς όφελος της ανάπτυξής τους. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι που του επιτρέπει να φτιάχνει κατασκευές, όπως τα τουβλάκια, ένα διαδραστικό ή απλό βιβλίο προσχολικής ηλικίας, ένα αρκουδάκι ή μία μαλακή κούκλα, μία μπάλα, ακόμη και ένα παιδικό παιχνίδι ρόλων και μίμησης.
Όταν ένα παιχνίδι προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού
Το συναισθηματικό δέσιμο που δημιουργεί ένα παιδί με κάποια από τα παιχνίδια του, είναι ένας από τους λόγους που αποφασίζει να τα κρατήσει στη ζωή του, ακόμη και όταν έχει ξεφύγει από το ηλικιακό πλαίσιο στο οποίο απευθύνονται τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Ωστόσο, το συναισθηματικό δέσιμο δεν αρκεί για να συνεχίσει ένα παιχνίδι να είναι εύχρηστο και διασκεδαστικό για το παιδί. Χρειάζεται να διαθέτει και κάτι περισσότερο.
Πιο αναλυτικά, χρειάζεται να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού, να μπορεί να ακολουθήσει το παιδί στην ανάπτυξή του. Για παράδειγμα, τα τουβλάκια που το βοηθούσαν να εξασκήσει τις κινητικές του δεξιότητες μπορούν σε μία μεγαλύτερη ηλικία να γίνουν η πρώτη ύλη για να «απογειώσει» τη δημιουργικότητά του και να κατασκευάσει έναν κόσμο, όπως τον ονειρεύεται, ενώ μία κούκλα ή το παιχνίδι ρόλων και μίμησης μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία από τις αφηγήσεις που «σκαρώνει» το παιδί.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να προσφέρουμε στα παιδιά μας παιχνίδια τα οποία θα τα συντροφεύουν για πολλά χρόνια και θα τα βοηθήσουν να «χτίσουν» το μέλλον και την προσωπικότητά τους, είναι σημαντικό να εξετάσουμε μέχρι ποια ηλικία θα μπορούν τα παιδιά να τα αξιοποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο ευέλικτο είναι ένα παιχνίδι, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία δίνει στο παιδί για να ξεδιπλώσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του, σε κάθε στάδιο της ηλικίας του!