Φράσεις που αρέσουν στα νήπια αλλά όχι στους γονείς

Bigstock

Αυτές τις φράσεις σίγουρα τις έχετε ακούσει κι εσείς από το νήπιο παιδί σας. 

Τα νήπια από τη στιγμή που αρχίζουν να ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους, έχουν μια απίστευτη ενέργεια.

Γίνονται πιο ανεξάρτητα, έχουν έντονη περιέργεια και παράλληλα πολλά ξεσπάσματα.

Οι εκρήξεις τους είναι ένας τρόπος να επιβεβαιώνουν την ατομικότητά τους και να απελευθερωθούν από τους περιορισμούς των γονιών τους.

Αυτορρύθμιση νηπίων

Δεν προσπαθούν σκόπιμα να σας εκνευρίσουν παρόλο που μερικές φορές αυτή την εντύπωση έχετε. Απλά επικεντρώνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Όσον αφορά το τμήμα του εγκεφάλου τους που ελέγχει την αυτορρύθμιση δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, οπότε χρειάζονται τη δική σας καθοδήγηση…

Γι΄αυτό και όταν ακούτε από το μικρό τους στοματάκι λέξεις και φράσεις που θα σας αφήσουν έκπληκτους ή θα σας εκνευρίσουν, θα ξέρετε το λόγο που συμβαίνει...

Φράσεις που λατρεύουν να λένε τα νήπια

«Όχι!»

Αυτό το περιβόητο «όχι», πόσες φορές το ακούτε μέσα στην ημέρα; Όσο κι αν προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να μετατραπεί το «όχι» σε «εντάξει, μαμά», θα διαπιστώσετε ότι το νήπιο θέλει το χρόνο του. Είναι επίσης ο δικός τους τρόπος να θέτουν τα όρια. Δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος αλλά είναι όριο.

«Δεν είμαι κουρασμένος /η»

Τα παιδιά είναι γεμάτα ενέργεια. Θέλουν συνεχώς να κάνουν πράγματα. Ακόμα κι όταν είναι κουρασμένα, αρνούνται να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν μόνο και μόνο για να μη χάσουν χρόνο.

«Είναι δικό μου»

Παρόλο που τα νήπια εμφανίζουν μια τάση να κατέχουν όλο και περισσότερα πράγματα γύρω τους, αδυνατούν να καταλάβουν τα άλλα παιδάκια όταν τους ζητούν κάποιο από τα παιχνίδια τους. Η έννοια της κοινοκτημοσύνης αφορά την “περιουσία” των άλλων παιδιών και όχι τη δική τους. Τα παιχνίδια τους, παιχνίδια τους, και τα παιχνίδια των άλλων, παιχνίδια όλων.

«Δεν είναι δίκαιο!»

Τα νήπια βιώνουν την αδικία για πρώτη φορά στη ζωή τους επομένως τα συναισθήματά τους είναι πιο έντονα. Κάθε φορά που δεν περνάει το δικό τους, νιώθουν ότι αδικούνται χωρίς να είναι σε θέση να το αιτιολογήσουν.

«Κοίτα τι έκανα, μαμά!»

Από μια ζωγραφιά στο χαρτί μέχρι μια ζημιά στην κουζίνα που ουδόλως την αντιλαμβάνονται ως τέτοια, τα νήπια επιδιώκουν την επιβράβευσή σας όπως και την προσοχή σας. Το «Κοίτα τι έκανα, μαμά!» πολλές φορές θα συναγωνίζεται το «Όχι!», κι εσείς δε θα ξέρετε αν θα πρέπει να γελάσετε ή να επιδείξετε ψυχραιμία για να μη βάλετε τις φωνές.

Με πληροφορίες από το moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved