Πώς να ενθαρρύνετε την κριτική σκέψη στα παιδιά

Αγοράκι σκέφτεται κοιτάζοντας ψηλά. Bigstock

Η κριτική σκέψη είναι μια δεξιότητα πολύ σημαντική για κάθε παιδί. 

Η κριτική σκέψη είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία.

Στο σχολείο, μαθαίνουν κυρίως να επαναλαμβάνουν όσα λέει ο δάσκαλος, το σχολικό βιβλίο και να απομνημονεύουν κι όχι το πώς να σκέφτονται ( όχι τουλάχιστον όσο θα έπρεπε).

Εναπόκειται λοιπόν στους γονείς να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών τους ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν κριτικοί στοχαστές.

Μαμά κάνει παρατήρηση στην κόρη της καθώς διαβάζει

Τι είναι η κριτική σκέψη

Ο Αμερικανός φιλόσοφος, ψυχολόγος και εκπαιδευτικός, John Dewey (1859–1952) όρισε την κριτική σκέψη ως ενεργή, επίμονη και προσεκτική εξέταση μιας πεποίθησης ή μιας υποτιθέμενης μορφής γνώσης.

Η κριτική σκέψη βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες συλλογισμού. Μαθαίνουν να κάνουν σωστές ερωτήσεις, αντί να λένε απλά «ναι, αυτή είναι η σωστή απάντηση», και εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις.

Πώς να ενισχύσετε την κριτική σκέψη στα παιδιά

Παρά τη δυσκολία διδασκαλίας του κριτικού συλλογισμού σε συγκεκριμένα θέματα, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να σχηματίσουν μια υγιή νοοτροπία κριτικής σκέψης και να αναπτύξουν την επιθυμία να αναζητήσουν βαθύτερη γνώση για δημιουργική επίλυση προβλημάτων.

Όταν τα παιδιά διδάσκονται από νεαρή ηλικία πώς να κάνουν διαφορετικούς τύπους ερωτήσεων και να διατυπώνουν κρίσεις μέσω αντικειμενικών στοιχείων και λογικής ανάλυσης, μεγαλώνουν με σιγουριά για την ικανότητά τους να αμφισβητούν στοιχεία και να συλλογίζονται με τη λογική και όχι με τα συναισθήματα.

Όσο είναι δυνατόν, εξηγήστε τους πράγματα από νωρίς. Όταν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις, μπορείτε να πείτε « Αυτή είναι μια καλή ερώτηση και θέλω να μάθω και εγώ την απάντηση».

Κοριτσάκι χαμογελά έχοντας το στυλό στο στόμα

Το να ζητάτε από τα παιδιά να υπακούουν και να ακολουθούν τυφλά τις εντολές σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποθαρρύνετε την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.

Πρέπει να εξηγείτε γιατί θέλετε να κάνουν αυτό που ζητάτε . Το «επειδή το είπα εγώ» σίγουρα δεν είναι απάντηση που ενισχύει την κριτική σκέψη του παιδιού σας.

Όταν χρησιμοποιείτε συλλογισμό και λογική σκέψη για να εξηγήσετε τι ζητάτε από τα παιδιά να κάνουν, ασκείτε επαγωγική πειθαρχία. Μελέτες δείχνουν ότι με τη συγκεκριμένη μορφή πειθαρχίας τα παιδιά έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, υψηλότερη ακαδημαϊκή επιτυχία και περισσότερες δεξιότητες κριτικής σκέψης.

Τέλος, ενθαρρύνετε τα παιδιά να λύνουν προβλήματα με νέους και διαφορετικούς τρόπους, ενισχύοντας τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης.

Με πληροφορίες από το parentingforbrain.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved