1.300 φώτο μέχρι να γίνουν 13 - Τόσες μοιράζονται οι γονείς στα social

Μαμά φωτογραφίζεται με τη μικρή της κόρη

Bigstock

Οι γονείς κατά μέσο όρο μοιράζονται πάνω από 1.300 φώτο των παιδιών τους στα social media πριν γίνουν 13 ετών. 

Ένα πράγμα που κάνουν οι γονείς είναι να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media.

Οι σημερινοί γονείς δεν μοιάζουν καθόλου με τους γονείς του παρελθόντος. Τότε οι γονείς είχαν μέσα στο πορτοφόλι τους την σχολική φωτογραφία των παιδιών τους, ενώ τώρα οι γονείς καταγράφουν κάθε επίτευγμα των παιδιών και βρίσκονται συνέχεια από πίσω με ένα κινητό.

Ένα νέο γαλλικό νομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή επιδιώκει να περιορίσει το πόσα πράγματα μπορούν να μοιραστούν οι γονείς για τα ανήλικα παιδιά τους στο Διαδίκτυο. Τον περασμένο μήνα, τα μέλη της νομικής επιτροπής της Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν ομόφωνα υπέρ του νομοσχεδίου για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και της εικόνας τους.

«Το μήνυμα προς τους γονείς είναι ότι η δουλειά τους είναι να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των παιδιών τους», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Bruno Studer, βουλευτής (μέλος του κοινοβουλίου) από το κόμμα του προέδρου Emmanuel Macron που εισήγαγε το νομοσχέδιο. «Κατά μέσο όρο, τα παιδιά έχουν 1.300 φωτογραφίες τους που κυκλοφορούν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ηλικία των 13 ετών και πριν καν τους επιτραπεί να έχουν λογαριασμό».

Μαμά φωτογραφίζεται μαζί με το μωρό της

Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των δημοσιεύσεων

Το «sharenting» όπως αναφέρεται και στο εξωτερικό (share=μοιράζομαι + parenting=γονεϊκότητα) είναι η πράξη του να μοιράζεται ένας γονιός φωτογραφίες των παιδιών του στο διαδίκτυο χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους, ειδικά σε εφαρμογές όπως το Instagram, το TikTok και το Facebook.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα (UCF) και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Μπλούμινγκτον ανακάλυψε ότι οι γονείς που δημοσιεύουν τακτικά φωτογραφίες των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να είναι περισσότερο ελαστικοί και συχνά τείνουν

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι γονείς που μοιράζονταν τακτικά τις φωτογραφίες του παιδιού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα πιο ελαστικό στυλ ανατροφής.

Ο αντίκτυπός των αναρτήσεων είναι μεγάλος μιας και τα παιδιά όταν γίνονται ενήλικες αγανακτούν για τις εικόνες που είχαν αναρτηθεί.

Έρευνα που διεξήχθη από την Secure Data Recovery δείχνει ότι σχεδόν το μισό (46%) του πληθυσμού της Αμερικής δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον εβδομαδιαία φωτογραφίες των παιδιών τους, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο όλη την ώρα. Έτσι, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πόσα άτομα χρησιμοποιούν τη λειτουργία απορρήτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια ρύθμιση που επιτρέπει στους χρήστες να αποδέχονται ή να απορρίπτουν αιτήματα φιλίας ή ακολούθους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιος βλέπει τις αναρτήσεις τους.

Νεαρή μητέρα με την μικρή της κόρη, βγάζουν selfie για; τα social media

Bigstock

Όταν ρωτήθηκαν εάν έχουν ορίσει τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων τους ως ιδιωτικές, το 24% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν χρησιμοποιούν αυτήν τη ρύθμιση απορρήτου. Και, όσον αφορά την ιδιωτικότητα, τα ευρήματα χειροτερεύουν:

  • Η πλειοψηφία (73%) των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει προσωπικά όλους όσους βλέπουν τις αναρτήσεις τους.
  • Σχεδόν οι μισοί (44%) μετανιώνουν για κάτι που έχουν μοιραστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Όσον αφορά την πολιτική, το 53% συμφωνεί ότι οι άνθρωποι μοιράζονται υπερβολικά τις πολιτικές τους απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι (75%) πιστεύουν ότι οι περισσότεροι γονείς μοιράζονται υπερβολικά τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.

Τι σημαίνει το γαλλικό νομοσχέδιο για τους γονείς

Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι και οι δύο γονείς θα είναι από κοινού υπεύθυνοι για τα δικαιώματα των φωτογραφιών των παιδιών τους και «θα εμπλέκουν το παιδί ανάλογα με την ηλικία και τον βαθμό της ωριμότητάς του».

Εάν κανένας γονιός δεν συμφωνεί με την απόφαση του άλλου, ο δικαστής μπορεί να απαγορεύσει σε έναν από τους δύο να δημοσιεύει ή να μοιράζεται τις φωτογραφίες ενός παιδιού χωρίς την άδεια του άλλου. Και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, οι γονείς μπορεί να χάσουν την επιμέλεια του παιδιού τους σε ό,τι έχει να κάνει με τις φωτογραφίες του «αν η διάδοση της εικόνας του παιδιού και από τους δύο γονείς επηρεάζει σοβαρά την αξιοπρέπεια ή την ηθική ακεραιότητα του παιδιού».

Εάν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος στη Γαλλία, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και οι άλλες χώρες ώστε να προληφθεί η εκμετάλλευση των παιδιών στο διαδίκτυο.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved