Χαμηλό βάρος γέννησης μωρού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το χαμηλό βάρος γέννησης μωρού μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία και την ανάπτυξη του μωρού. 

Bigstock

Γιατί ένα μωρό γεννιέται με χαμηλό βάρος γέννησης και ποιες οι πιθανές επιπλοκές;

Το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού έχει συνδεθεί με συγκεκριμένες καταστάσεις την περίοδο της εγκυμοσύνης. Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από την παραμονή στη μονάδα νεογνικής φροντίδας, τα νεογέννητα δυναμώνουν σιγά σιγά από μόνα τους.

Τι σημαίνει χαμηλό βάρος γέννησης;

Περίπου 1 στα 12 μωρά γεννιούνται με χαμηλότερο από το φυσιολογικό βάρος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με έρευνες. Το βάρος γέννησης του μωρού κατηγοριοποιείται ως εξής :

  • Φυσιολογικό βάρος γέννησης: 2,5 – 8,5 κιλά
  • Χαμηλό βάρος γέννησης: μικρότερο από 2,5 κιλά
  • Πολύ χαμηλό βάρος γέννησης: μικρότερο από 1,5 κιλά
  • Μεγάλος βάρος γέννησης: μεγαλύτερο από 4 κιλά (εμβρυική μακροσωμία)

Τι προκαλεί το χαμηλό βάρος γέννησης;

Η πιο συνήθης αιτία είναι ο πρόωρος τοκετός, δηλαδή ο τοκετός πριν την 37η εβδομάδα κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μωρό δεν έχει εξαντλήσει όλο τον χρόνο παραμονής του στη μήτρα για να αναπτυχθεί πλήρως. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα πολύ πρόωρα μωρά, δηλαδή αυτά που έχουν γεννηθεί πριν την 30η εβδομάδα κύησης.

Ακόμα μία αιτία του χαμηλού βάρους γέννησης είναι η ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης, το οποίο σ σημαίνει ότι το μωρό δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί πλήρως μέσα στη μήτρα είτε λόγω κάποια επιπλοκής στον πλακούντα, είτε άλλου λόγου υγείας της μαμάς. Η κληρονομικότητα και τα γονίδια είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν το μέγεθος του μωρού, καθώς οι μικροκαμωμένοι γονείς έχουν και αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης.

Τέλος, ένα μωρό μπορεί να έχει χαμηλό βάρος γέννησης σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης, όπου δύο ή περισσότερα μωρά έχουν περιορισμένο χώρο για να αναπτυχθούν μέσα στη μήτρα.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες χαμηλού βάρους γέννησης;

Οι πιθανότητες το μωρό σας να γεννηθεί με χαμηλό βάρος αυξάνονται στις παρακάτω περιπτώσεις:

Πρόωρος τοκετός. Ένα μωρό που έχει γεννηθεί πρόωρα έχει περισσότερες πιθανότητες να έχιε χαμηλό βάρος.

Χρόνιες παθήσεις της μαμάς. Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και γενικά καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πιθανό να γεννήσουν μικρόσωμα μωρά.

Ηλικία. Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για γυναίκες άνω των 35 και νεαρά κορίτσια

Προηγούμενος τοκετός. Οι γυναίκες που έχουν ήδη φέρει στον κόσμο ένα μωρό με χαμηλό βάρος κατά τη γέννησή του, είναι πιθανό να γεννήσουν ξανά ένα μικρόσωμο μωρό.

Ποιες οι πιθανές επιπλοκές για ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης;

Δυσκολία στην αναπνοή. Το μωρό μπορεί να δυσκολεύεται να αναπνεύσει λόγω της μη πλήρους ανάπτυξης των πνευμόνων του.

Εγκεφαλική αιμορραγία. Αυτό φαίνεται τρομακτικό, αλλά οι περισσότερες αιμορραγίες στον εγκέφαλο είναι ήπιες και υποχωρούν από μόνες τους.

Βλάβη του καρδιακού αγγείου. Γνωστό και ως ανοιχτός αρτηριακός πόρος, αυτό είναι ένα επίμονο άνοιγμα μεταξύ δύο αιμοφόρων αγγείων κοντά στην καρδιά. Μπορεί να κλείσει χωρίς παρέμβαση ή να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Δυσκολία σίτισης. Ο θηλασμός είναι πιο δύσκολος για τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης, με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος πιο δύσκολα και παράλληλα να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σταθερή.

Οφθαλμική νόσος. Όταν ο αμφιβληστροειδής χιτώνας ενός μωρού δεν αναπτύσσεται πλήρως, μπορεί να οδηγήσει σε μια οφθαλμική ασθένεια γνωστή ως αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας.

Λοίμωξη. Σε ένα πολύ μικρό μωρό, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις.

Ίκτερος . Αυτό το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος οφείλεται στην υπερβολική χολερυθρίνη στο αίμα.

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου. Ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου δηλαδή του ανεξήγητου θανάτου ενός βρέφους κάτω του ενός έτους είναι μεγαλύτερος για τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved