Εξαντλημένο μωρό: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται καλύτερα, είναι εξασφαλίζοντας ότι κοιμάται επαρκώς.
Τους πρώτους τέσσερις μήνες το μωρό δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα και ο ύπνος του ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Μετά τον 3ο με 4ο μήνα η ανάπτυξη του μωρού είναι ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά, την όρεξή του για φαγητό ή ακόμα και τον ύπνο. Τα μωρά, για παράδειγμα, που κοιμόντουσαν σχετικά καλά και αρκετά μέχρι την ηλικία αυτή μπορεί να ξυπνάνε πια το βράδυ για κάποιο διάστημα.
Από αυτήν την ηλικία κι έπειτα ο ύπνος του μωρού περνά από πολλά και διαφορετικά στάδια για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια εκείνα που μαρτυρούν ότι το παιδί είναι κουρασμένο και πρέπει να κοιμηθεί.
Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι εξαντλημένο;
Η κούραση με την εξάντληση δεν είναι το ίδιο. Το κουρασμένο μωρό είναι πιο ήσυχο, δεν επιδιώκει την συναναστροφή και την κοινωνικοποίηση. Μπορεί επίσης να είναι και πιο προσκολλημένο σε σχέση με όταν είναι πιο ξεκούραστο.
Το εξαντλημένο παιδί από την άλλη επιδείχνει μία άλλη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το The Bump, τα σημάδια είναι τα εξής:
- Κόκκινα μάτια
- Συνεχόμενο χασμουρητό
- Τρίβει τα μάτια του ή τα αυτιά του
- Κλαίει και γκρινιάζει
- Δεν μπορείτε να το ηρεμήσετε
- Αν κοιμηθεί ο ύπνος του διαρκεί λίγο
- Μπορεί να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως στο τάισμα ή το άλλαγμα πάνας
Έχει ασυνήθιστη συμπεριφορά
Πολλοί γονείς περιμένουν περισσότερο από όσο χρειάζεται για να βάλουν τα μωρά για ύπνο. «Στα μωρά μικρότερα των 3 με 4 ετών, θα πρέπει να παρατηρήσετε πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των περιόδων ύπνου πριν γίνουν εμφανή τα παραπάνω σημάδια κούρασης. Την επόμενη φορά, προσπαθήστε να κοιμίσετε το μωρό 10 με 15 λεπτά νωρίτερα.» συμβουλεύει η Jennifer Waldburger ειδικός σε θέματα ύπνου και συγγραφέας του βιβλίου «The Sleepeasy Solution».
Συμβουλές για γονείς
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την υπερβολική κούραση είναι να την αποφύγετε εξαρχής. Φυσικό, αυτό δεν είναι δυνατό πάντα. Κάποιες φορές το μωρό μένει ξύπνιο και μετά την κανονική ώρα του ύπνου του ή να χάνει έναν υπνάκο μέσα στη μέρα. Όταν συμβαίνει αυτό, καλό είναι να διαμορφώσετε το περιβάλλον έτσι ώστε να βοηθήσει το παιδί να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Για παράδειγμα μπορείτε να χαμηλώσετε τα φώτα, να βάλετε μία playlist με λευκούς θορύβους.
Επίσης, η Elizabeth King, ιδρύτρια της παιδιατρικής εταιρείας καθοδήγησης ύπνου Sleepy Baby Consylting, αναφέρει στο The Bump ότι την επόμενη μέρα στόχος είναι η επαναφορά. Εάν δηλαδή το παιδί κοιμηθεί μία μέρα λιγότερες ώρες από αυτές που χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία του, βάλτε το για ύπνο μία ώρα νωρίτερα την επόμενη μέρα, προκειμένου να ανακτήσει τον χαμένο του ύπνου και να μπει πιο ξεκούραστο ξανά στη ρουτίνα που έχει συνηθίσει.
Με πληροφορίες από thebump.com