Άσπρη γλώσσα σε παιδιά: Αίτια κι αντιμετώπιση

Γιατί η γλώσσα ορισμένων παιδιών είναι άσπρη;

Νίκη Παπανικολάου
Άσπρη γλώσσα σε παιδιά: Αίτια κι αντιμετώπιση
Bigstock

Αν παρατηρήσετε ότι η γλώσσα του παιδιού σας είναι λευκή, μη πανικοβληθείτε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στα υπολείμματα γάλακτος μετά το τάισμα ή σε μυκητίαση του στόματος, αν φυσικά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα που να προειδοποιούν ότι πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό.

moro-bgazei-glossa.jpg

Άσπρη γλώσσα: αίτια

Υπολείμματα γάλακτος

Αρκετές φορές η άσπρη γλώσσα δημιουργείται από τα υπολείμματα γάλακτος που πίνει το παιδί. Μπορείτε να καθαρίσετε τις κηλίδες με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι. Αν δείτε ότι υπάρχει έντονος ερεθισμός στη γλώσσα τότε το λευκό επίχρισμα μπορεί να μην ευθύνεται στο γάλα.

Μυκητιασική στοματίτιδα

Αν έχετε καθαρίσει τη γλώσσα του μωρού αλλά το λευκό επίχρισμα παραμένει, τότε είναι πιθανόν το παιδί να έχει στοματίτιδα η οποία οφείλεται στον μύκητα candida albicans. Εμφανίζεται συνήθως σε βρέφη σαν λευκό επίχρισμα στη γλώσσα τα χείλη, την υπερώα και την εσωτερική επιφάνεια των παριών. Η εικόνα αυτής της στοματίτιδας μοιάζει με υπολείμματα του γάλατος με τη διαφορά ότι το επίχρισμα αυτό απομακρύνεται εύκολα με μια γαζούλα, ενώ εάν πρόκειται για στοματίτιδα αυτό δεν είναι εφικτό. Δεν προκαλεί πόνο αλλά μπορεί το βρέφος να παρουσιάζει δυσκολία στη σίτιση. Τα βρέφη μπορεί να καταπιούν τους μύκητες, να τους αποβάλουν από το έντερο και να παρουσιάσουν μυκητίαση στη περιγεννητική περιοχή. Αντιμετωπίζεται με ειδικό αντιμυκητιασικό gel ή στοματικό διάλυμα.

Οστρακιά

Η λευκή γλώσσα είναι ένα από πολλά συμπτώματα της οστρακιάς και συνήθως συνοδεύεται από πυρετό, πονόλαιμο, εξανθήματα. Η συντηρητική αντιμετώπιση στο σπίτι, με χορήγηση άφθονων υγρών, καλό πλύσιμο των χεριών, ξεκούραση αν χρειάζεται και αντιπυρετικά συνήθως αρκούν για να θεραπευθεί ο ασθενής.

moro-vgazei-ti-glossa-tou.jpg

Ιός Κοξάκι

Ο ιός κοξάκι είναι ένας αρκετά συχνός ιός στην παιδική ηλικία και ένα από΄τα συμπτώματα είναι τα λευκά μπαλώματα στη γλώσσα. Οι ιοί Coxsackie ταξινομούνται σε ομάδα Α που περιλαμβάνει τους ιούς Α1-Α23 και ομάδα Β που περιλαμβάνει τους ιούς Β1-Β6. Η ομάδα Α προκαλεί συνήθως την κοινή νόσο Στόματος-Χεριών –Ποδιών με κηλιδοβλατιδώδεις, φυσαλιδώδεις και ελκωτικές βλάβες που εμφανίζονται στον στοματοφάρυγγα , τα χέρια, τα πόδια, τις παλάμες ή τις πατούσες. Επίσης μπορεί να παρουσιάσει πυρετό 2-3 ημερών, τραχηλική λεμφαδενίτιδα και επιπεφυκύτιδα. Συνήθως προκαλείται από τον Α16 και τον εντεροϊό 71 σε παιδιά κάτω των 9 ετών αλλά κάποτε και σε ενήλικες.

Μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση λευκών κηλίδων στο στόμα των μωρών;

Για να αποτρέψετε την εξάπλωση μιας μόλυνσης από άλλα μέλη της οικογένειας στο μωρό σας:

  • Αντιμετωπίστε τις υπάρχουσες λοιμώξεις με αντιμυκητιασικό τζελ ή ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού σας
  • Αποστειρώστε πιπίλες, μπουκάλια, θήλαστρα και οποιονδήποτε άλλο εξοπλισμό σίτισης μετά από κάθε χρήση
  • Πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την αλλαγή της πάνας ή μετά την εφαρμογή αντιμυκητιασικών φαρμάκων
  • Πλύνετε τις πετσέτες, τις πάνες, τα μαξιλάρια θηλασμού και τα σουτιέν με ζεστό νερό και στεγνώστε τα στον ήλιο
  • Πάρτε προβιοτικά για να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο σώμα.

Με πληροφορίες από το bellybelly.com.au

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved