Δίπλα στα παιδιά σήμερα, αύριο και για πάντα
Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού είναι ημέρα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης.
Ο Ο.Η.Ε. και η UNICEF έχουν ορίσει την 11η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, μία ημέρα που η ύπαρξή της και μόνο υπενθυμίζει σε όλους ότι η ευημερία και η προστασία των παιδιών όλου του κόσμου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων.
Η ημέρα που επιλέχθηκε δεν είναι τυχαία, καθώς η 11η Δεκεμβρίου είναι η γενέθλια ημερομηνία της UNICEF. Η UNICE δημιουργήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. μετά τον Β’ Παγκόσμια Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1946, για να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά, μητέρες και οικογένειες αναπτυσσόμενων χωρών που το είχαν ανάγκη. Το 1953 έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το 1965 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την προστασία των παιδιών του Τρίτου Κόσμου.
Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959
Ημερομηνία ορόσημο για την προστασία των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η 20η Νοεμβρίου του 1959, η ημέρα που υπογράφηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του.» αναφέρεται στη χάρτα των δικαιωμάτων.
H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελείται από 54 άρθρα και καλύπτει όλα τα δικαιώματα των παιδιών, χωρίζοντάς τα σε 4 κατηγορίες : δικαιώματα επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής.
Τι δείχνει έρευνα της UNICEF για την Ελλάδα
Τον Νοέμβρη του 2022 η UNICEF Ελλάδος δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε για την εκτίμηση της «πολυδιάστατης στέρησης» των παιδιών στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας την μέθοδο της Ανάλυσης Πολλαπλής Επικαλυπτόμενης Στέρησης (Multiple Overlapping Deprivation Analysis - MODA). Στη μελέτη προσδιορίζονται 7 διαστάσεις στέρησης που αντιστοιχούν σε σημαντικούς τομείς για τα παιδιά: Κατοικία, Υγιεινή, Αναψυχή, Εκπαίδευση, Πληροφόρηση, Διατροφή και Υγεία. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν, όπως τα διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της UNICEF, ήταν τα εξής:
«Η πολυδιάστατη στέρηση επηρεάζει το 34% των παιδιών στην Ελλάδα. Οι βασικότεροι παράγοντες που συσχετίζονται με την ύπαρξη πολυδιάστατης στέρησης για τα παιδιά είναι 1) η διαβίωση σε οικογένεια που βρίσκεται στο χαμηλότερο 40% κατανομής εισοδήματος, 2) η διαβίωση στο πλαίσιο μονογονεϊκής οικογένειας, 3) η διαβίωση σε οικογένεια με πολλά παιδιά (3 ή περισσότερα παιδιά), και 4) το μεταναστευτικό προφίλ των γονέων (εκτός ΕΕ). Ο τόπος διαμονής και το φύλο δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την στέρηση, ενώ η ηλικία των παιδιών φαίνεται να έχει μικρή επίδραση, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν στέρηση.»
Αυξημένα τα περιστατικά κακοποίησης και εξαφανίσων παιδιών
Θα περίμενε κανείς ότι τα ποσοστά κακοποίησης και εξαφανίσεων παιδιών θα ήταν μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 του Εθελοντικού Οργανισμού για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα στο 2022 εξαφανίστηκαν 199 παιδιά, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 60,48% σε σχέση με τα δεδομένα του 2021. Η πλειονότητα αφορούσε κορίτσια, εφηβικής ηλικίας, ελληνικής καταγωγής τα οποία πραγματοποιούσαν φυγές για διάφορους λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι οι σχέσεις στην οικογένεια, οι ρομαντικές σχέσεις και οι σχέσεις με μεγαλύτερους, κυρίως, άντρες.
Επίσης, συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2023, τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων παρουσίασαν αύξηση 12% ( κατά κύριο λόγο κορίτσια 13-17 ετών) και οι καταγγελίες κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών αυξήθηκαν κατά 17%. Ειδικότερα καταγράφηκε:
- Αύξηση 12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων
- Αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών
- Ανά 3,5 ώρες ενημέρωση αρμόδιων εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών για παιδί σε κίνδυνο
- 2 αναφορές για σωματική κακοποίηση παιδιού την ημέρα