Οι φανταστικοί φίλων των παιδιών - Γιατί τους έχουν ανάγκη;
Είναι φυσιολογικό να έχουν τα παιδιά φανταστικό φίλο;
Οι φανταστικοί φίλοι είναι φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης πολλών νηπίων. Συχνά μιλούν μαζί τους, απαντούν στις υποτιθέμενες ερωτήσεις τους, παίζουν παρέα.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακάλυψε ότι τα δύο τρίτα των παιδιών έχουν έναν φανταστικό φίλο σε κάποιο στάδιο της παιδικής τους ηλικίας. Επιπλέον, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού.
Γιατί τα παιδιά έχουν φανταστικούς φίλους;
Το βασικό ερώτημα όλων των γονιών είναι για τα παιδιά έχουν ανάγκη τους φανταστικούς φίλους.
Σύμφωνα με την Sanam Hafeez, MD, νευροψυχολόγο με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει να κάνει με διάφορες πτυχές που σχετίζονται με την πρώιμη παιδική ανάπτυξη, και κυρίως με τη φαντασία και τη διαχείριση συναισθημάτων.
Όπως αναφέρει στο thebump.com, οι δυο σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους τα μικρά παιδιά αναπτύσσουν έναν φανταστικό φίλο είναι οι ακόλουθοι:
Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα
Δεν είναι μυστικό ότι τα μικρά παιδιά έχουν άφθονη φαντασία και δημιουργικότητα. Οι φανταστικοί φίλοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσουν και τα δύο. «Η χρήση της δημιουργικότητάς τους είναι θετική για την ψυχική και συναισθηματική τους υγεία. Επιτρέπει στο παιδί να εξασκήσει δεξιότητες και να είναι εφευρετικό με τα πράγματα που κάνει. Είναι μια καλή πρόβα για αλληλεπίδραση στην πραγματική ζωή», εξηγεί η Sanam Hafeez.
Καλύπτει μια συναισθηματική ανάγκη
Οι φανταστικοί φίλοι μπορεί να κρατούν το παιδί απασχολημένο αν βαριέται ή αισθάνεται μοναξιά. «Όταν ένας φίλος είναι φανταστικός, το παιδί μπορεί να επινοήσει την «τέλεια οντότητα», λέει η Sanam Hafeez. Μερικές φορές οι φανταστικοί φίλοι «εμφανίζονται» όταν ένα παιδί περνάει μια στρεσογόνα περίοδο όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη, η αλλαγή σχολείου, η απώλεια ενός αγαπημένη προσώπου. Ενώ δεν μπορεί να ελέγξει την μεταβαλλόμενη κατάσταση γύρω του, έχει τον έλεγχο με τον φανταστικό του φίλο. «Επιπλέον, οι φανταστικοί φίλοι παρέχουν ένα σύστημα υποστήριξης για το μικρό σας, καθώς είναι πάντα κοντά και δεν κρίνουν ή επικρίνουν», λέει η Sanam Hafeez.
Πώς να αντιδράσετε στους φανταστικούς φίλους του παιδιού σας
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην ανησυχούν ή να μην τονίζουν υπερβολικά τους φανταστικούς φίλους. Αντίθετα, καλό είναι να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτούς και να δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να μιλούν για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. «Μπορεί να προβάλλουν τους φόβους ή τις ανησυχίες τους στον «φίλο». Επομένως είναι σοφό για τους γονείς να ακούν και να παρατηρούν την αλληλεπίδραση που συμβαίνει», επισημαίνει η Sanam Hafeez.