Εφιάλτης ή νυχτερινός τρόμος; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας
Αρκετοί γονείς θεωρούν ο εφιάλτης και ο νυχτερινός τρόμος είναι το ίδιο πράγμα. Κάτι βέβαια που είναι λανθασμένο.
Ο εφιάλτης είναι ένα εξαιρετικά οδυνηρό όνειρο. Το παιδί ξυπνάει φοβισμένο και δύσκολα μπορεί να ξανακοιμηθεί, αφού φέρνει στο μυαλό του τον εφιάλτη και τρομάζει μόνο στην πιθανότητα ότι θα κλείσει πάλι τα μάτια του και θα το ξαναδεί.
Εφιάλτες βλέπουν τα παιδιά όλων των ηλικιών. Εμφανίζονται όταν μπαίνουμε στο στάδιο REM, το οποίο μάλιστα θεωρείται και το ελαφρύτερο. Επίσης μπορούν να εμφανιστούν λίγη ώρα προτού ξυπνήσουμε. Αυτή είναι και μία από τις βασικές διαφορές μεταξύ εφιάλτη και νυχτερινού τρόμου.
Ο νυχτερινός τρόμος εμφανίζεται νωρίς τη νύχτα, 2-3 ώρες από την στιγμή που το παιδί κοιμηθεί. Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού τρόμου, το μυαλό του παιδιού παραμένει σε κατάσταση ύπνου, ενώ το σώμα φαίνεται να έχει ξυπνήσει. Το παιδί ουρλιάζει, ενώ δεν αναγνωρίζει καν τους γονείς του. Εάν προσπαθήσουν να το σταματήσουν και να το ηρεμήσουν, εκείνο προσπαθεί να ξεφύγει. Βέβαια αυτή είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να κρατήσει από 5-30 λεπτά και το επόμενο κιόλας πρωινό θα ξεχαστεί, αφού το παιδί δεν θα θυμάται τίποτα.
Από τους νυχτερινούς τρόμος υποφέρουν τα παιδιά ηλικίας 2-6 ετών, κι όσο μεγαλώνουν αυτοί ξεπερνιούνται. Οι ειδικοί ωστόσο συμβουλεύουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται σε χαμηλό στρώμα ή στο πάτωμα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσουν από το κρεβάτι.
Μπορούμε ως γονείς να κάνουμε κάτι προληπτικά;
• Καλό είναι λίγες ώρες προτού κοιμηθεί το παιδάκι σας, να μην δει τηλεόραση.
• Μην το ταΐζετε πολύ αργά. Καλό είναι προτού το βάλετε για ύπνο να έχει φάει δύο ώρες νωρίτερα.
• Θα πρέπει να κοιμάται σωστά, συγκεκριμένη ώρα και αρκετή. Αν το παιδί δεν ξεκουράζεται, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει νυχτερινό τρόμο.
• Όταν το παιδί είναι άρρωστο και έχει υψηλό πυρετό, μην ανησυχήσετε αν παρουσιάσει συμπτώματα νυχτερινού τρόμου. Είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε ειδικούς, μιας και κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα και τα δικά του βιώματα.