5 φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν το παιδί δεν σας ακούει

Bigstock

«Θα περιμένω να ηρεμήσεις» ή «Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λέξεις, σε παρακαλώ;»

Μπορεί να είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά να ακούσουν τους μεγάλους. Από τη μια πλευρά, οι μικροί εγκέφαλοι εξακολουθούν να παλεύουν με τον έλεγχο των παρορμήσεων, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε ένα αναπτυξιακό στάδιο όπου έχουν αρχίσει να διεκδικούν την ατομικότητά τους.

Τι μπορείτε, λοιπόν, να πείτε όταν το παιδί σας όταν δεν σας ακούει

«Θα φύγουμε σε 10 λεπτά!»

Μια φράση όπως αυτή επιτρέπει στο παιδί να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια και του δίνει χρόνο να ολοκληρώσει ό,τι κάνει. Σε κανέναν δεν αρέσει να απομακρύνεται ενώ ασχολείται με κάτι ενδιαφέρον και έτσι αν συνεχίσετε να λέτε «Βιάσου! Πρέπει να φύγουμε τώρα», το πιθανότερο είναι ότι θα κωφεύει. Αντίθετα, είναι καλύτερη ιδέα να τους ενημερώσετε λίγο εκ των προτέρων.

«Θέλεις να χρωματίσεις με την κόκκινη ξυλομπογιά ή την μπλε;»

Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε ελεγχόμενες επιλογές μεταξύ εκείνων που είναι εφικτές. Εάν πείτε, «Λοιπόν, τι θες να κάνεις;», το παιδί μπορεί να βρει απαντήσεις όπως «Θέλω να πάω στην παραλία» που μπορεί να μην είναι πρακτικές. Ομοίως, το να ρωτάτε κάτι όπως «Ποιο χρώμα ξυλομπογιά θέλεις;», μπορεί να το μπερδέψει, καθώς προσφέρονται πάρα πολλές επιλογές.

«Βλέπω ότι δυσκολεύεσαι να….., θέλεις βοήθεια

Αυτό το είδος φράσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν τα μικρά παιδιά αντιμετωπίζουν μια πρόκληση αλλά είναι αποφασισμένα να μην τα παρατήσουν. Σε μια τέτοια κατάσταση, εάν παρεμβείτε χωρίς άδεια, το πιθανότερο είναι ότι θα ξεσπάσει από θυμό και οργή. Από την άλλη, ρωτώντας αν χρειάζεται βοήθεια, του επιτρέπετε να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει και του δίνετε την ευκαιρία να το πάρει.

«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λέξεις , σε παρακαλώ;»

Αντί να διατάξετε το παιδί «Σταμάτα να γκρινιάζεις», ζητήστε του να εκφραστεί με λόγια όσο καλύτερα μπορεί. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει το απαραίτητο λεξιλόγιο για να μπορεί να εκφράσει αυτό που το ενοχλεί.

«Θα περιμένω να ηρεμήσεις »

Αντί να λέτε επανειλημμένα « Μη φωνάζεις άλλο», κάντε ένα βήμα πίσω και περιμένετε να ηρεμήσει. Μείνετε κοντά σε περίπτωση που το παιδί θέλει να ανακουφιστεί σωματικά ή να καθοδηγηθεί από τεχνικές αργής αναπνοής . Μερικές φορές ένα τάιμ άουτ και λίγος χώρος είναι όλα όσα χρειάζεται να σκεφτεί και να ακούσει το παιδί.

Πηγή: aussiechildcarenetwork.com.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved