Βλεμματική επαφή και αυτισμός: Την επιδιώκουν τα παιδιά ή όχι;
Πολλές φορές τα παιδιά με αυτισμό δείχνουν αποφεύγουν να κοιτάξουν τον άλλον στα μάτια εστιάζοντας το βλέμμα τους κάπου αλλού.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις για τον αυτισμό.
Αντίθετα με ότι γενικά πιστεύεται, πολλά παιδιά με αυτισμό έχουν βλεμματική επαφή. Μπορεί να είναι λιγότερο συχνή ή διαφορετική από των άλλων παιδιών όμως δεν την αποφεύγουν συστηματικά. Οι ειδικοί μάλιστα χρησιμοποιούν τεχνικές πρόκλησης και βελτίωσης της βλεμματικής επαφής. Μάλιστα συχνά η εκπαίδευση αυτή είναι από τις πρώτες που εφαρμόζονται σε παιδιά με αυτισμό.
Επίσης, πολλά παιδιά με αυτισμό αναπτύσσουν λειτουργικό λόγο και άλλα αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως επικοινωνία με σήματα ή οπτικά μέσα. Οι δυσκολίες μπορεί να μειώνονται καθώς το παιδί μεγαλώνει και εκπαιδεύεται.
Υπάρχουν δύο ακόμη μύθοι. Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά με αυτισμό δεν δείχνουν στοργή, αγάπη, συναίσθημα. Κι όμως, εξωτερικεύουν την αγάπη τους, χρειάζεται όμως υπομονή από τους γονείς για να κατανοήσουν τον τρόπο που το παιδί τους εκφράζει τα συναισθήματά του, ώστε να μπορέσουν να πάρουν και να δώσουν αγάπη.
Ο δεύτερος (μύθος) είναι ότι οι γονείς, κυρίως οι μητέρες, με τη συμπεριφορά τους προκαλούν αυτισμό στα παιδιά τους ή συμβάλλουν στην εμφάνισή του (αδιάφορες ή ψυχρές μητέρες). Πρόκειται για μία παλιά αντίληψη η οποία δεν ισχύει. Φυσικά το περιβάλλον και ιδιαίτερα το οικογενειακό κυρίως στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται για τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Τι προκαλεί τον αυτισμό;
Δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη τα ακριβή αίτια του αυτισμού. Ορισμένοι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάποιος συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων μπορεί να ευθύνεται για τις ατομικές διαφορές στην ανάπτυξη των ανθρώπων. Ο αυτισμός δεν προκαλείται από τον τρόπο που ανατρέφεται το παιδί ή από τις κοινωνικές συνθήκες που ζει και δεν οφείλεται στο ίδιο το άτομο.
Διάγνωση αυτισμού
Μολονότι η διάγνωσή του αυτισμού γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, 24 μηνών και άνω, από τις μελέτες φαίνεται ότι ορισμένα αυτιστικά συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται ακόμα και σε ηλικία έξι μηνών. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του προληπτικού έλεγχου που χρειάζεται να γίνεται περιοδικά (κάθε 3- 6 μήνες) και καθώς το μωρό μας μεγαλώνει.
Χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στη βρεφική ηλικία και συνδέονται με τον αυτισμό, είναι:
- Έλλειψη βλεμματικής επαφής και απλανές ανέκφραστο «βλέμμα που διαπερνά τοίχο»
- Διαταραχές στην κινητική ανάπτυξη
- Έλλειψη χειρονομιών δειξίματος
- Διαταραχές στον ύπνο και τη διατροφή
- Το βρέφος είναι υπερβολικά ήρεμο ή σε υπερβολική διέγερση
- Απουσία ενδιαφέροντος για τα άτομα γύρω του
- Δείχνει αδιαφορία απέναντι σε ήχους (σαν να μην τους ακούει)
Με πληροφορίες από autismthessaly.gr