Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Τα σημαντικά οφέλη της τέχνης για τα παιδιά
Ο Πάμπλο Πικάσο είχε πει: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.»
Ιστορία Παγκόσμιας Ημέρας Τέχνης
H Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης καθιερώθηκε το 2012 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Ο εμβληματικός αναγεννησιακός καλλιτέχνης επελέγη ως σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ανοχής, της συναδέλφωσης και της πολυπολιτισμικότητας.
Μάλιστα, από το 2019 η Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης έχει τεθεί υπό την αιγίδα της UNESCO.
Σύμφωνα με τo International Child Art Foundation «Έρευνες δείχνουν ότι ένα παιδί που ασχολείται με τις τέχνες αποκτά μια ιδιαίτερη ικανότητα να σκέφτεται δημιουργικά, να είναι αυθεντικό, να ανακαλύπτει, να καινοτομεί και να βελτιώνεται πνευματικά, απαραίτητα προσόντα για την ατομική και συλλογική επιτυχία στον 21ο αιώνα».
Οφέλη τέχνης για τα παιδιά
1. Προάγει την δημιουργικότητα
Η δημιουργικότητα είναι η ικανότητα να σκέφτεσαι έξω από τα στερεότυπα και να συνδυάζεις διαφορετικές ιδέες με καινοτόμους τρόπους.
Αυτή η ικανότητα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πορεία των παιδιών καθώς τώρα, πιο πολύ από ποτέ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καθημερινές παγκόσμιες δυσοίωνες ειδήσεις όπως πόλεμοι και περιβαλλοντικά ζητήματα.
2. Βελτιώνει τις μαθησιακές δεξιότητες
Τα παιδιά από μικρή ηλικία ξεκινούν να σχεδιάζουν τυχαίες γραμμές. Με τη συνεχή εξάσκηση καταφέρνουν σταδιακά να ελέγχουν τις κινήσεις και καθώς αποκτούν αυτόν τον έλεγχο αρχίζουν να σχεδιάζουν περισσότερα σχήματα και σιγά- σιγά και γράμματα του αλφάβητου.
3. Ενισχύει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες
Η προσπάθεια να κρατήσει ένα παιδί πινέλο , να ζωγραφίσει ευθείες γραμμές, να κόψει με το ψαλίδι ή να πλάσει ένα σχήμα από πηλό απαιτεί δουλεμένη επιδεξιότητα και συντονισμό κινήσεων.
Βέβαια, το παιδί διασκεδάζει τόσο πολύ και επιθυμεί να επαναλαμβάνει τις παραπάνω διαδικασίες καθώς συγχρόνως επιβραβεύεται. Μέσα από αυτό, λοιπόν, βελτιώνονται οι λεπτές κινητικές δεξιότητες .
4. Ωφελεί την υγεία
Οποιαδήποτε από τις επτά τέχνες είναι μία δραστηριότητα που μπορεί ενίοτε να θέσει σε εγρήγορση όλες τις ανθρώπινες: όραση , ακοή, αφή, όσφρηση και γεύση.
Οι διασυνδέσεις του παιδικού εγκεφάλου πυροδοτούνται σημαντικά όταν εκείνο πειραματίζεται και δημιουργεί έχοντας μπογιές στα χέρια του, αναμειγνύοντας χρώματα και υλικά, ζωγραφίζοντας ένα θέμα που βλέπει μπροστά του ή από τη φαντασία του. Με αυτόν τον τρόπο, η τέχνη βοηθά το νευρικό σύστημα του παιδιού και κατ’ επέκταση, την υγεία του.
5. Βοηθά στην κατανόηση των συναισθημάτων
Τα παιδιά έρχονται καθημερινά σε επαφή με μεγάλο όγκο πληροφοριών και χρειάζονται χρόνο για να αφομοιώσουν αυτά που μαθαίνουν. Η τέχνη τους επιτρέπει καθημερινά να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα τους, τα οποία γεννιούνται τόσο από τον εσωτερικό τους κόσμο, όσο και από εξωτερικά ερεθίσματα.
Τα υλικά της τέχνης αποτελούν ένα ασφαλή τόπο έκφρασης συναισθημάτων . Τα παιδιά μπορούν να εκφραστούν με κίνηση, εικόνες και χρώματα όταν δεν βρίσκουν τις κατάλληλες λέξεις.
6. Ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις
Η τέχνη δημιουργεί ένα κοινό έδαφος για παιδιά τα οποία δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και πιθανώς να έχουν και διαφορετικά ενδιαφέροντα.
Μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, να έρθουν κοντά μέσα από μια καλλιτεχνική δραστηριότητα που αγαπούν.
Σαν γονείς μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για περάματα και δημιουργίες , όπου οι ερωτήσεις επιτρέπονται και τα παιδιά έχουν ποικιλία και ελευθερία πρόσβασης σε υλικά.
Θέλουμε παιδιά τα οποία νιώθουν αυτοεκτίμηση και αισθάνονται άνετα με τη δημιουργικότητά τους, όποια μορφή και αν παίρνει αυτή.
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης με τα παιδιά
- Επιλέξτε ένα θέμα όπως η φύση , οι ανθρώπινες σχέσεις ή οι φανταστικοί κόσμοι και προσκαλέστε τα παιδιά να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης με βάση αυτό το θέμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά όπως χρώματα , μολύβια, πηλό ή υφάσματα.
- Οργανώστε μια εκδρομή σε μουσείο τέχνης ή γκαλερί, όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν διαφορετικά έργα τέχνης και να εμπνευστούν από αυτά.
- Διοργανώστε μια βραδιά «καλλιτεχνικό εργαστήριο» στο σπίτι, εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα υλικά και δοκιμάστε παρέα να φτιάξετε κοσμήματα ή διακοσμητικά από πηλό.
- Οργανώστε ένα μικρό πάρτι το Σαββατοκύριακο όπου τα παιδιά μπορούν να χορέψουν σε μουσική και να εκφράσουν τον εαυτό τους μέσω του χορού και της κίνησης.
- Διαβάστε μαζί ποιήματα και ζητήστε από τα παιδιά να τα ερμηνεύσουν μέσα από ζωγραφική ή χορό.
Το σημαντικότερο είναι να αφήνετε τα παιδιά να εκφράζουν τη φαντασία τους ελεύθερα και να απολαύσετε τη δημιουργική διαδικασία μαζί τους!
Πηγές: icaf.org